“ЕндуроСат” удвои оборота си за 2023 година

Българският производител на наносателити “ЕндуроСат” удвои оборота си за миналата година до около 27 млн. лв. и в близко бъдеще планира да пусне нов продукт на пазара.

След успешното разширяване на своите лаборатории, космическият стартъп вече произвежда по осем устройства на месец и обслужва 250 клиенти по целия свят. Целта на компанията е да увеличи производството до десет сателита на месец до края на текущата година.

През тази година “ЕндуроСат” планира да пусне ново поколение сателити и да инвестира в обучение на инженери. Въпреки уязвимостта на земната икономика, в Космоса ситуацията изглежда по-добре и трудностите не засягат съществено стратегическия сектор, в който работи компанията.

През миналата година “ЕндуроСат” завърши проекта си за чиста стая и разшири лабораториите си за тестване и сглобяване на сателити в София. През последните два месеца на 2023 г. тя вече произвежда рекордните си осем сателита на месец.

“Нашата амбиция е сега да успеем да създадем процеси, които да ни позволят да сглобяваме и тестваме по-бързо” – посочва основателят и изпълнителен директор на “ЕндуроСат” Райчо Райчев. “Достигнахме 250 клиента в целия свят, като се има предвид, че космическият сектор е доста затворен и броят на компаниите не е много голям” – допълва още той.

“ЕндуроСат” има офиси в шест локации по света – в България, Италия, Франция, Люксембург, Германия и САЩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *