Samsung планира да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Samsung изпълнява своята стратегия за опазване на околната среда. Това включва постигане на нулеви въглеродни емисии в цялото предприятие и използване на повече възобновяема енергия, инвестиране и проучване на нови технологии за разработване на енергийно ефективни продукти, увеличаване на повторното използване на вода и разработване на технологията за улавяне на въглерод.

Първата вълна от промени е свързана с потребителската електроника, например смартфони. В тази област компанията иска да постигне нулеви емисии в сферите I и II до 2030 г. През следващите две десетилетия Samsung ще се фокусира върху внедряването на екологичните технологии в областта на произвеждането на устройствата, например полупроводници, включващи продукти с памет. Първите години от изпълнението на новата стратегия вече дадоха положителни резултати. Благодарение на новите съоръжения за пречистване на технологичния газ и разширеното използване на системи за оползотворяване на отпадна топлина от втечнен природен газ (LNG) подразделението за произвеждане на устройства намали емисиите си с 11,6% между 2023 и 2022 г.

Подразделението на Samsung за потребителски технологии на устройствата се фокусира и върху електронните отпадъци. Глобалната стратегия за опазване на околната среда ще разшири събиране на електронни отпадъци от 50 до 180 държави до 2030 г. Според прогноза, през 2009-2030 г. събирането на електронни отпадъци ще достигне 10 млн. тона, а до 2050 г. – 25 млн. тона. През 2023 г. програмата на Samsung за събиране на отпадъци ще бъде разширена до над още 70 държави.

Eco – екологията и икономиката

Samsung Memory популяризира сред потребителите практиките, опазващи околната среда. Те носят полза не само на природата, но и на крайните потребители. Обновяването на твърдия диск в компютъра е по-евтино от смяната на цялото устройство. Новите SSD дискове на Samsung като Samsung 990 EVO предлагат нещо повече от по-високи капацитети на съхранение – те могат да ускорят работата на целия компютър благодарение на скорости на четене, достигащи 5000 MB/s, и скорости на запис до 4200 MB/s. Подновяването на компютъра не е задължително да бъде голяма инвестиция, а с този метод количеството на електронните отпадъци се намалява значително.

Съхранение на файлове и лични спомени на външни SSD дискове вместо облака може да допринесе за спестявания и по-висока сигурност на данните (всеки 100 GB съхранени в облака генерират 200 кг CO2 годишно, според мрежите на САЩ).

Земята е нашата обща отговорност. Действията, предприети от големи компании като Samsung, са чудесна стъпка в добра посока, но нека не забравяме, че всеки може да даде своя принос. Важно е да се търсят ежедневни решения, които могат да повлияят на бъдещето ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *