GPS: Navman Panoramic

280 лв.

Производител

Navman

През първите години от своето съществуване устройствата за персонална навигация използваха предимно 3.5-инчов дисплей, който дори не беше широкоекранен. В моделите от висок клас откривахме по-големи екрани, но това обикновено бе рядкост.

В последните години обаче на пазара започват да се появяват и 5-инчови бюджетни продукти. Като Spirit 685 на Mio. И за да не позволи на конкуренцията да навакса, Navman – друг бранд на Mio – пусна на пазара Panoramic. Продукт със 7-инчов екран!

Голямо навигационно устройство като това се нуждае от стабилни инструменти за монтиране. За щастие то разполага с всичко необходимо, така че може да сте сигурно, че няма да падне на пода в колата, докато шофирате по по-неравен път.

По отношение на интерфейс Panoramic използва стандартния за Spirit устройствата на компанията. Той предлага страници с цветни иконки, които, от своя страна, ви дават бърз и лесен достъп до всички основни функции с едно докосване, включително POI (point of interest) категории, като паркинг места, бензиностанции и др.

Най-интересната характеристика на Spirit интерфейса обаче е възможността за търсене по ключови думи. Да, достъпни са и традиционните търсения по адрес и POI. Но ако въведете дадена дума и натиснете Search, Panoramic ще се порови за информация и в двете категории – POI и адреси.

С помощта на Trip Planner пък ще можете да планирате своите пътешествия от точка А до точка Б с лекота, да поставяте междинни спирки при необходимост и т.н. Нещо повече, ако можете да качите NavPix изображения в Panoramic, ще може да използвате информацията на тях, за да посочите нова дестинация. Когато изберете някаква цел пък, продуктът ви пита кой маршрут предпочитате – най-бързият, най-икономичният, най-лесният, най-краткият и т.н.

Panoramic разполага и с няколко специални екстри, като например Cityseekr . Това на практика е POI информационна база от данни на стероиди. Тя е достъпна за пет големи европейски градове и ви предоставя много повече детайли за важните точки в тях. Например кога отварят и затварят големите музеи, рецензии за някои от тях и т.н. Ако искате да се сдобиете с подобна информация за конкретен европейски град, извън наличните шест, ще трябва да платите 8 паунда или пък директно 40 за цяла Европа.

Какво в крайна сметка получаваме вследствие на по-големия екран? Много просто – по-добра видимост над самата карта. Може да се възползвате и от Truck Mode, който е достъпен за 1 месец в пробна версия. Той намира онези пътища, които избягват малките улици и други подобни неща (ограничения за теглото на возилото например), които биха затормозили вашето превозно средство, ако то представлява твърде голям бус. Именно тук големият екран влиза в употреба при изобразяването на по-големите пътища.

Въпреки 7-инчовият дисплей, цената на Panoramic е приемлива – 280 лв. Въпреки че единствената уникална характеристика на продукта (освен екрана) е Truck Mode опцията, няма как да не вземем предвид факта, че това е европейската версия на устройството, в която са заредени картите на 44 страни, включително някои от Източна Европа. Разбира се, България също присъства – с 53,49 процента покритие на улиците 60 455 км пътища и 7019 POI точки. Така че какво повече ви трябва?