В САЩ предлагат социалните мрежи да имат предупредителни етикети, подобни на тези върху цигарите

Главният хирург на САЩ – д-р Вивек Мърти твърди, че социалните мрежи трябва да носят предупредителни етикети относно потенциалните им въздействия върху здравето, подобно на предупрежденията върху цигарите и другите тютюневи изделия. В статия в The New York Times д-р Мъри заявява, че онлайн платформите са значителен фактор за кризата с психичното здраве сред тийнейджърите.

Това не е първият път, когато д-р Мъри изразява опасения относно психичното здраве и социалните медии. Миналата година той издаде съвет, в който се посочва, че те представляват „дълбок риск“ за психичното здраве на тийнейджърите. В най-новата си статия д-р Мъри цитира проучване, което показва, че по-високата употреба на интернет платформи е свързана с повишен риск от тревожност и депресия. Както и анкета, при която почти половината от тийнейджърите съобщават, че социалните медии ги карат да се чувстват по-зле за телата си.

Въпреки това, д-р Мъри признава, че само поставянето на предупредителни етикети няма да направи социалните медии по-безопасни, но може да помогне за информиране на родители, училища, лекари и други за потенциалните рискове, свързани с тях. „Няма предпазен колан, който родителите да могат да щракнат, няма каска, която да могат да закопчаят; има само родители и деца, които се опитват да се ориентират в това предизвикателство сами, изправени срещу някои от най-добрите продуктови инженери и най-добре финансирани компании в света“ – посочва той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *