Скарлет Йохансон обвини OpenAI в плагиатство на гласа ѝ

Скарлет Йохансон обвини компанията за изкуствен интелект OpenAI, че е използвала гласа ѝ за озвучаване на своя чатбот без нейно разрешение. Според актрисата, гласовият асистент на най-новата версия на модела – ChatGPT 4.0 има твърде сходен тембър с нейния, въпреки че тя е отказала на предложението да го озвучава.

По думите ѝ миналия септември тя е получила предложение от Сам Алтман, който е искал да я наеме да озвучава най-новата версия на популярния чатбот. Йохансон обаче е отказала предложението след “много обмисляне и по лични причини”. Скоро след представянето на модела, тя е била “шокирана, разгневена и невярваща”, че OpenAI използва глас, който според приятелите и семейството ѝ много наподобява нейния.

Компанията вече премахна гласа на асистента Sky с уточнението, че той не е имитация на гласа на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга актриса. “Гласът на Sky не е на Скарлет Йохансон и никога не е имал за цел да прилича на нейния” – посочва говорител на OpenAI в изявление, изпратено до американски медии.

“Избрахме актрисата, която озвучава гласа на Sky, преди да се обърнем към г-жа Йохансон. От уважение към нея спряхме да използваме гласа в нашите продукти. Извиняваме се на г-жа Йохансон, че не сме комуникирали по-добре” – се казва в изявлението.

Въпреки че Sky е един от гласовите асистенти в ChatGPT от септември 2023 г., моделът GPT-4o, който компанията обяви миналата седмица, прави още една крачка напред. Според екипа на компанията той е по-близо до “много по-естественото взаимодействие между човек и компютър” и може да води почти човешки разговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *