OpenAI и Microsoft работят върху суперкомпютър с AI за 100 млрд. долара

Microsoft и OpenAI са в процес на разработване на изключително мощен суперкомпютър, наречен “Stargate” (Звездна врата), който ще бъде съставен от милиони специализирани чипове. Според информацията, този проект може да струва около 100 млрд. щ. долара.

“Stargate” е ключова част от петстъпков план за създаване на поредица от суперкомпютри, които се очаква да бъдат изградени в рамките на следващите шест години. Планира се петият етап от този план, “Stargate”, да стартира през 2028 година.

В момента OpenAI използва центровете за данни на Microsoft за своята система за генеративен изкуствен интелект ChatGPT, като в замяна Microsoft има изключителните права да препродава технологията на OpenAI на своите клиенти. Вероятно е, че Microsoft ще финансира проекта.

Суперкомпютърът “Stargate” може да се окаже 100 пъти по-скъп от най-големите съществуващи центрове за данни. Той има потенциал значително да надхвърли изчислителната мощност, която Microsoft в момента предоставя на OpenAI. За работата на “Stargate” ще са необходими поне няколко гигавата мощност.

Основният фактор, обуславящ високата цена на “Stargate”, е набавянето на необходимия брой чипове. Осигуряването на достатъчно енергия за захранване на проекта също може да представлява предизвикателство. Компаниите обмислят възможността за използване на различни източници на енергия, включително ядрена енергия.

Търсенето на чипове за изкуствен интелект вече достигна своя връх, което позволи на няколко избрани компании, най-вече NVIDIA, да контролират целия пазар. Разположението и охлаждането на процесорите също е проблем. Засега не е ясно и къде точно ще бъде разположен AI суперкомпютъра Stargate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *