Xiaomi представи серията Xiaomi 14 с последно поколение оптика на Leica и операционна система Xiaomi HyperOS

Xiaomi обяви лансирането на най-новата си линия смартфони – серията Xiaomi 14, в Барселона, Испания. Уилям Лу, съдружник и Президент на Xiaomi Corporation и Президент на международния бизнес отдел на Xiaomi, представи новата групова стратегия за интелигентна екосистема “Human X Car X Home”.

Xiaomi и Leica официално обявиха стратегическото си партньорство през 2022 г. и заедно развиват индустрията на мобилните изображения. Серията Xiaomi 14 разполага с оптиката Leica Summilux. Тази интеграция демонстрира най-напредналите оптични концепции и продуктови дизайни, затвърждавайки позицията на Xiaomi сред най-добрите в областта на мобилната фотография.

По време на събитието Xiaomi представи и Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, Xiaomi Watch S3, Xiaomi Smart Band 8 Pro и Xiaomi Watch 2, които скоро ще бъдат достъпни за потребителите.

Xiaomi 14 Ultra: флагман за професионални изображения

Вдъхновен от естетиката на класическите фотоапарати, Xiaomi 14 Ultra се отличава с кръгъл модул на камерата и плосък дизайн. Предлага се на международните пазари в два класически цвята – Black и White.

Xiaomi 14 Ultra е създаден чрез стабилната структура Xiaomi Guardian Structure –  здрава алуминиева рамка, съчетаваща Xiaomi нанотех веган кожа и Xiaomi Shield Glass. Изработен от един-единствен алуминиев блок, Xiaomi 14 Ultra предлага 1,38 пъти по-здрава рамка. Гърбът на Xiaomi от нанотех веган кожа е с новоразработена формула, която осигурява още по-тънък и изчистен дизайн с 6 пъти по-добра устойчивост на износване. Благодарение на Xiaomi Shield Glass, All Around Liquid Display на Xiaomi 14 Ultra променя облика на дисплея, като постига равномерна извивка от всички страни и ъгли, и съчетава визуалната привлекателност на плоския екран с тактилното усещане на извития ръб. Специално създадения от Xiaomi C8 WQHD+ 6,73-инчов AMOLED дисплей се отличава със зашеметяваща WQHD+ (3200 x 1440) резолюция, плътност на пикселите от 522 ppi и променлива честота на опресняване до 120Hz, като всичко това е придружено от максимална яркост от 3000 нита.

Xiaomi 14 Ultra е оборудван с конфигурация от четири камери с диапазон от фокусни разстояния – от 12 мм до 120 мм. Основната му камера, оборудвана с безстепенна променлива бленда ƒ/1,63-ƒ/4,0, предлага безпроблемни настройки на експозицията при всякакви ситуации. Интегрирането на ултраголям 1-инчов сензор за изображения LYT-900 с динамичен обхват до 14EV гарантира качество на изображението дори в лоши условия. Другите три камери са 75-милиметровата плаваща телефото камера Leica, 120-милиметровата перископна камера Leica и 12-милиметровата ултраширока камера Leica.

Xiaomi 14 Ultra е сред най-добрите в сферата на мобилната фотография благодарение на възможността си да снима в 8K качество с 30fps на всяка от четирите камери. С оптика Leica и 50MP сензор телефонът улавя несравнима яснота в 8K видеоклипове, улеснявайки професионалните постпродукционни редакции. Основната му камера поддържа снимане с 4K 120fps и е приспособима за до 5х забавен каданс. Освен това, при 4K резолюция камерата предлага мащабиране в пълен обхват при 60fps. Xiaomi 14 Ultra поддържа и Dolby Vision снимане при 4K 60fps и разполага със стабилизация за плавното заснемане на видеа. Устройството разполага с допълнителен микрофон, който образува 4-Mic микрофонен масив, позволяващ запис на съраунд звук и насочен звукозапис.

Новият режим “Филм“ (Movie), който предоставя възможност за професионално видеозаснемане, въвежда практики от кинематографичната индустрия, като например съотношение на страните 2,39:1 и правилото за 180° кадриране, за да осигури видеоклипове с автентичен кинематографичен вид и ясно изразени движения. Новият режим MasterCinema кодира HDR видеоклипове в 10-битов Rec.2020, за да направи детайлите, светлосенките и сенките още по-наситени, надминавайки предишния 8-битов стандарт BT.709, особено на HDR екрани. Режимът “Режисьор“ (Director) предлага интерфейс от професионален клас с усъвършенстван контрол на параметрите и запис във формат Log за гъвкава постпродукция. Xiaomi 14 Ultra може да се конфигурира с други устройства на Xiaomi като външни монитори за напълно завладяващо продуцентско изживяване, включително и с новия Xiaomi Pad 6S Pro 12.4.

Заедно с Xiaomi 14 Ultra брандът представи и комплектът за фотография Xiaomi 14 Ultra Photography Kit, който е създаден за ентусиастите в областта на фотографията и видеографията, предоставяйки им повече възможности със специалния си гимбъл и калъф. Комплектът включва двустепенен бутон на затвора, лост за оптично увеличение, бутон за запис на видео с възможност за персонализиране и допълнителен персонализиран бутон. Комплектът функционира и като външна батерия за зареждане, като осигурява 1500 mAh живот на батерията.

Xiaomi 14: Компактен размер и изключителни изображения

Проектиран да бъде с вас през целия ден, Xiaomi 14 е с размери само 152,8 мм x 71,5 мм x 8,20 мм.  Плавно извитият му заден панел осигурява удобен и сигурен захват, позволяващ по-продължителна употреба. Постигната е минималистична естетика чрез преместване на високоговорителя до дисплея и на инфрачервения порт до камерата, с което се предлага изчистен вид на горната и страничните рамки. Дизайнът на ултратънката рамка използва усъвършенствана технология FIAA за вграждане на страните на панелите в дисплея, в резултат на което долната рамка е тънка 1,71 мм за впечатляващо визуално изживяване.

Xiaomi 14 разполага с комплексна конфигурация от тройна камера, която гарантира цялостно фотографско изживяване и покрива широк фокусен диапазон от 14 до 75 мм. Xiaomi 14 разполага с оптични лещи Leica Summilux с подобрена бленда ƒ/1,6 на основната камера, комбинирани със сензора за изображения Light Fusion 900 и с динамичен обхват до 13,5 EV. В допълнение, резолюцията на Leica 14мм ултраширокоъгълната камера е подобрена до 50MP, като едновременно с това се предлага и високо оцененият плаващ телеобектив Leica 75мм с минимално фокусно разстояние от само 10 см.

По отношение на дисплея Xiaomi 14 разполага с 6,36-инчов CrystalRes AMOLED 1.5K (2670 x 1200) екран. Плътността на пикселите на екрана е увеличена до 460ppi, което осигурява повече детайли от всякога. С яркост от 3000 нита (peak) цветовете са ярки, а картината остава ясна дори под пряка слънчева светлина. Същевременно променливата му честота на опресняване до 120 Hz гарантира гладко и безпроблемно визуално изживяване при различни дейности, включително сърфиране в интернет, четене и игри.

Хардуер, който разгръща пълния потенциал на производителността

В серията Xiaomi 14 са интегрирани най-съвременни процесори, има значителни подобрения в технологията за охлаждане и е удължена издръжливостта на батерията, което води до безпроблемно оптимизирано смартфон изживяване за потребителите.

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra се захранват от Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform, който може да се похвали с впечатляващо 32% увеличение на производителността на процесора (CPU), 34% намаляване на консумацията на енергия заедно със забележителното 34% увеличение на производителността на графичния процесор (GPU) и 38% намаляване на консумацията на енергия в сравнение с предишното поколение. Серията Xiaomi 14 разполага с Qualcomm FastConnect 7800, който осигурява Wi-Fi 7 с впечатляващ капацитет от 320 MHz. Xiaomi 14 Ultra излиза още една стъпка напред с High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link, който гарантира най-широкия канал и най-ниската налична латентност, което революционизира високоскоростното свързване на няколко устройства.

Охлаждащата система Xiaomi IceLoop допълва и двете устройства, позволявайки на смартфоните да работят на пълни обороти без прегряване дори при по-сложни задачи като запис на видео, компютърна фотография, изкуствен интелект в реално време и интензивен гейминг. Новата система Xiaomi Dual-Channel IceLoop въвежда специален втори термален канал конкретно за модула на камерата за по-плавно снимане и видеозаснемане.

По отношение на батерията и зареждането, Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra са оборудвани със системата за управление на батерията Xiaomi Surge, която гарантира продължителна работа през целия ден. Xiaomi 14 се захранва от 4610mAh батерия и поддържа 90W HyperCharge и 50W безжично HyperCharge. Xiaomi 14 Ultra се захранва от по-голяма 5000mAh батерия с 90W HyperCharge, както и най-новата 80W безжична технология HyperCharge.

Интелигентни екосистеми с Xiaomi HyperOS

Серията Xiaomi 14 разполага с операционна система Xiaomi HyperOS, която е резултат от седемгодишна целенасочена разработка от страна на Xiaomi. Ориентирана към потребителя, системата е предназначена за интелигентната екосистема “Human X Car X Home” като се фокусира върху четири основни цели: Цялостен рефакторинг, Взаимосвързаност, Философия на живия дизайн, Сигурност от край до край. Благодарение на Xiaomi, HyperOS потребителите на серията Xiaomi 14 могат да изпитат подобрената плавност на системата с усъвършенствани възможности за управление на файлове и памет, обновения потребителски интерфейс, обогатен от графичната подсистема, безпроблемната свързаност между устройствата и всеобхватните функции за сигурност и поверителност, които гарантират безопасно свързано изживяване.

Новата интеграция с Google Photos ще позволи на потребителите да архивират сигурно своите снимки и видеоклипове в Google Photos в рамките на приложението Xiaomi Gallery. Освен това, потребителите ще могат безпроблемно да разглеждат, редактират и споделят съдържание, архивирано в Google Photos, директно от Xiaomi Gallery. Тази функция ще бъде налична за устройствата на Xiaomi в световен мащаб през пролетта на 2024 г.

Серията Xiaomi 14 внедрява технология за изкуствен интелект (ИИ), поддържана от Xiaomi HyperOS, за да предложи на потребителите по-умен начин на живот. Големи модели с ИИ са интегрирани в различни системни приложения, като осигуряват по-рационални и интелигентни функции. Субтитрите, генерирани с ИИ, позволяват симултанен превод на гласово съдържание по време на видеоконференции. AI Album Search позволява на потребителите да намират конкретни изображения в колекциите си от снимки, описвайки какво търсят. AI Portraits използва усъвършенствани алгоритми за създаване на нови портретни композиции, базирани на вече съществуващи изображения. Освен това, AI Expansion улеснява реалистичното разширяване на съществуващото вече съдържание на изображенията, като предоставя нови творчески възможности.

Proactive Intelligence се постига чрез Xiaomi HyperMind, който позволява на устройствата да разбират нуждите на потребителите и да действат по съответния начин. Xiaomi HyperMind използва четирите възможности за възприемане на устройствата – околна среда, зрение, звук и поведение, за да научи предпочитанията на потребителите и автоматично да адаптира устройствата към техните нужди. Например, ако потребителят обичайно включва светлината в хола при отключването на вратата с интелигентна ключалка, Xiaomi HyperMind автоматично ще освети стаята, след като научи този модел и получи съгласието на потребителя.

В края на октомври миналата година Xiaomi обяви цялостно обновяване на своята групова стратегия, преминавайки от “Smartphone x AIoT” към интелигентната екосистема “Human x Car x Home”, като автомобилите се превърнаха в нов и ключов компонент от стратегическия фокус на Xiaomi. С глобалното пускане на серията Xiaomi 14, новите IoT устройства и разкриването на Xiaomi SU7, всички те поддържани и свързани с Xiaomi HyperOS, Xiaomi допълнително утвърждава водещата си роля в технологичните иновации.

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 е създаден, за да отговори на най-високите изисквания за продуктивност. Разполагайки с 12,4-инчов 144Hz 3K дисплей със съотношение на страните 3:2, таблетът повишава комфорта при четене и мултимедийно потребление, което го прави идеален както за работа, така и за свободното време. Възможностите на дисплея са допълнително подсилени от резолюцията 3048 на 2032 пиксела и 294 пиксела на инч (PPI), които осигуряват яснота при изпълнение на различни задачи от четене на дребен шрифт до редактиране на изображения с висока резолюция или потапянето в най-новите игри. Снабден с мощна батерия с капацитет 10000 mAh (typ), съчетана с 120W HyperCharge, потребителите могат да се насладят на по-кратко време за зареждане заедно с удължен живот на батерията.

Разработен с мощната 4nm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform, Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 предлага скорост и гладка производителност. Съчетавайки това с Xiaomi HyperOS, Xiaomi Pad 6S Pro въвежда три нови функции, включително Home screen+, Cross-device collaboration и Xiaomi Smart Hub, като издига взаимната свързаност на нови нива. Home Screen+ позволява на потребителите да взаимодействат със смартфоните си директно от интерфейса на таблета – да отговарят на съобщения или обаждания без да имат директен досег със смартфоните си. Функцията за снимане в приложението Cross-device Notes използва възможностите на камерата на смартфона, позволявайки ви да заснемате и вграждате изображения директно в съдържанието на бележките на таблета, улеснявайки създаването на визуални документи. Новият контролен механизъм за управление на устройствата – Xiaomi Smart Hub – свързва до седем устройства едновременно, включително различни Xiaomi AIoT продукти, като гарантира, че мрежата ви от устройства е винаги на една ръка разстояние. С функцията Tap to Share, поддържаща NFC, Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 улеснява споделянето на файлове до бързо докосване, предлагайки удобно потребителско изживяване. За създателите на съдържание режимът „Режисьор“ (Director) на камерата превръща таблета ви в професионален инструмент за наблюдение, свързан с вашия смартфон, за да заснемате моменти с лекота и високо качество.

Допълнение към Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 са универсалната писалка Xiaomi Focus Pen и клавиатурата Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard – основни аксесоари за превръщане на устройството в преносима работна станция. За първи път клавиатурата Xiaomi Pad 6S Pro Touchpad Keyboard интегрира тъчпад, подобрявайки способността на потребителя да избира файлове и да управлява сложни видеомонтажни задачи с прецизност. Новоразработената писалка Xiaomi Focus Pen има 8192 нива на чувствителност на натиск и честота на дискретизация 240 Hz. Способността ѝ да реагира е допълнително подобрена от ниската латентност от само 5ms, което е напредък в сравнение с предишното поколение. Оборудванa с многофункционален бутон Spotlight, Xiaomi Focus Pen подсилва функционалността си отвъд писането, превръщайки се в аксесоар за бързо заснемане на изображения и водене на бележки без да се прекъсва творческият процес.

Цена и наличности

Продажбите на Xiaomi 14 стартират в България от 26 февруари със специална бъндъл оферта със смарт гривна Xiaomi Smart Band 8 (Black).

Xiaomi 14 ще се предлага в цветовете Black, White и Jade Green във вариант 12+512GB и на препоръчителна цена от 1999 лева.

Очаквайте Xiaomi 14 Ultra в България през месец април.

Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 ще се предлага в цвят Graphite Gray на цена от EUR 699.

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra ще включват 4 поколения ъпдейти (софтуерни обвновления) на операционната система Android, както и 5 години актуализация на сигурността. Потребителите на двете устройства могат да се възползват от 100GB облачно пространство Google One за 6 месеца пробен период и 3 месеца YouTube Premium с достъп до YouTube и приложението YouTube Music без реклами.

Клиенти, закупили Xiaomi 14 между 26.02.2024 г. и 25.02.2025 г. от официален канал за продажба (онлайн или физически магазин) на територията на Република България и активирали устройството в рамките на същата територия, ще могат да се възползват еднократно от безплатен ремонт на екрана в рамките на първите шест месеца в оторизиран сервизен център – Сръчко Сервиз ЕООД. Повредата може да бъде причинена само и единствено неумишлено, като например в следствие на случайно изпускане на продукта. Ремонт или подмяна на екрана при подобна повреда ще бъде безплатна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *