Google News Showcase стартира в България

Всеки ден журналистите информират хората и ни помагат да разберем важните събития в хода на тяхното развитие. Тяхната мисия е от решаващо значение за обществото и затова вече повече от две десетилетия Google си сътрудничи с репортери и издатели в подкрепа на независима и разнообразна новинарска екосистема. Google се посвещава и да помага на своите новинарски партньори в Европа и България да достигат до нови аудитории и да разширяват своето онлайн присъствие.

Вчера Google обявява старта на Google News Showcase в България, курирано онлайн преживяване и програма за лицензиране на новини. Сред медийните издатели, които се включиха в Google News Showcase в България, са 24 Chasa Group, BTV Media Group, Българско национално радио, DIR.bg, Economedia, Investor Media Group, Mediapool, Nova Broadcasting Group, Offnews, Rezon Media Group, Sportal Media Group и Web Media Group.

Панелите с новини от партньори в България започнаха да се разпространяват в Google News за Android, iOS и в мрежата, както и в Discover за iOS и Android. Участващите издатели в България ще създадат News Showcase панели, които предоставят повече начини на читателите да се ангажират с новините и ги насочват към пълните статии на уебсайтовете на новинарските издания. Това позволява на издателите да задълбочат отношенията си с читателите и им дава по-пряк контрол върху представянето и брандинга.

“В забързаното ни ежедневие хората се нуждаят от достъп до важните за тях новини и информация”, казва Ивайло Станчев, главен редактор на “Капитал”. “Благодарение на Google News Showcase ще имаме възможност да се позиционираме ясно пред читателите, които посещават Capital.bg. News Showcase ще ни помогне и да привлечем нови аудитории, което е в основата на бизнес модела на Капитал.”

“Доверието в медийния бранд е от решаващо значение в днешно време”, казва Александър Варов, изпълнителен директор на Нетинфо, част от NOVA Broadcasting Group. “Използваме всички възможности, за да гарантираме автентичността на нашето съдържание. Наличието на ясен сигнал за бранда чрез News Showcase, е важен инструмент за ангажиране на потребителите.”

Издателите на News Showcase могат да изберат да добавят функция, при която Google плаща за достъпа на читателите до ограничено количество от тяхното платено съдържание. Това осигурява на читателите достъп до повече статии на дадено издание, отколкото биха могли да видят иначе, като ги насърчава да научат повече за изданието – и евентуално да се абонират.

В световен мащаб Google има сключени договори за News Showcase с над 2 500 издания. Продуктът функционира в 24 държави, сред които САЩ, Франция, Испания, Полша, Словакия, Германия, Ирландия, Португалия, Обединеното кралство, Италия, Австрия, Румъния и Словения.

“Разказването на истории винаги е било в основата на работата ни като редактори на новини и създатели на съдържание”, казва Владислава Лазарова, изпълнителен продуцент в bTV Media Group. “Историите – независимо дали са написани или се предават от уста на уста – са били движеща сила в света през вековете. Стартирането на Google News Showcase в България ще даде на дигиталните издания на bTV Media Group допълнителни възможности за директен достъп до аудиторията, за да можем да продължим да разказваме и споделяме историите, които наистина имат значение.”

“Като една от водещите медийни групи в България, ние сме развълнувани от старта на Google News Showcase”, казва Венелина Гочева, главен изпълнителен директор на Група “24 часа” . “Вярваме, че този продукт на Google ще обогати нашите лоялни читатели и ще представи съдържанието ни на нова и разнообразна аудитория. Съдържанието, курирано от нашите опитни редактори, е необходимо сега повече от всякога – за да се борим с дезинформацията, да осигуряваме разнообразие от мнения, да разширяваме мирогледа на читателите и да предоставяме истории, с които хората могат да се свържат.”

Партньорството с новинарската индустрия в България

През изминалата година Google надгради дългогодишното си сътрудничество с издателите и журналистите в България, като стартира множество нови проекти, насочени към борба с дезинформацията, развитие на бизнес моделите и насърчаване на иновациите, включително:

  • Партньорство с Асоциацията на европейските журналисти в България, за подпомагане разширяването на bg, който е сертифициран от Международната мрежа за проверка на фактите, и разработване на sCOOL Media – проект за подпомагане на младите хора да се борят с дезинформацията и да насърчават устойчива новинарска екосистема.
  • Google News Initiative и FT Strategies работиха съвместно по проект за подпомагане на водещобългарско бизнес издание в създаването на подход, основан на данни, за увеличаване на абонатите му.
  • През 2023 г. Google продължи да инвестира в обучениетоAI design sprint в Лондон и проведe семинар в Букурещ, целящ да даде възможност на издателите да въвеждат иновации и да увеличават приходите си, в него се включиха издатели от Централна и Източна Европа, както и такива от България.
  • Чрез Google News Initiative бяха обучени журналисти от редакции в България и организациите за проверка на факти в умения за дигитална проверка, напреднали изследвания и инструменти в подкрепа на усилията за разследваща журналистика.

Стартирането на News Showcase в страната е най-новият пример за ангажимента към журналистиката и партньорството с медийните организации. Google очаква с нетърпение да продължи да работи заедно с журналистите и издателите в България, за да им помогне да се борят с дезинформацията, да въвеждат иновации и да развиват устойчиви бизнес модели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *