Google AI представи изкуствен интелект, който може да сложи край на езиковите бариери

Изследователският екип на Google AI представи иновативен модел на изкуствен интелект, който обещава да сложи край на езиковите бариери и да превърне потребителите в полиглоти в реално време. Новият AI инструмент на технологичния гигант се нарича Translatotron 3 и предвещава нова ера в технологиите за превод – с по-голяма инклузивност и запазване на нюансираните паралингвистични особености на разговорния език.

Според създателите му, ефективността на Translatotron 3 се дължи на споделен кодер и два декодера, специфични за езика. Тази структура позволява нюансиран превод, който не само улавя семантичното съдържание, а и уникалните акустични характеристики на двата езика.

За разлика от традиционните модели, Translatotron 3 използва само монолингвални (които са в един и същ език) данни. Този подход му позволява да предоставя висококачествени преводи дори за езици с ограничени паралелни речеви данни.

Освен за превод в реално време между събеседници, говорещи различни езици, новият изкуствен интелект на Google може да помага и на хора с различни нарушения на речта, както и на такива, желаещи да научат нови езици. Най-важното му приложение обаче си остава преодоляването на езиковите различия и улесняването на комуникацията по време на бизнес срещи, социални събирания, международни пътувания и др.

Очаква се с развитието си технологията да става все по-достъпна – чрез смартфоните, слушалките и различните приложения за превод. Според Google AI, потенциалът на Translatotron 3 да преобрази начина, по който комуникираме, е безкраен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *