Broadcom придоби VMware в мега сделка за 69 млрд. щ. долара

Американският технологичен гигант Broadcom обяви придобиването на фирмата за облачни изчисления VMware. Сделката, която е на стойност 69 млрд. щ. долара, е една от най-големите в световен мащаб, информира агенция Ройтерс.

“Фокусът на Broadcom занапред е да даде възможност на корпоративните клиенти да създават и модернизират своите частни и хибридни облачни среди. В основата си Broadcom ще инвестира във VMware Cloud Foundation – софтуерния стек, който служи за основа на частните и хибридните облаци” – посочва в съобщение до медиите главният изпълнителен директор на Broadcom – Хок Тан.

Сделката беше обявена през май 2022 г., като част от усилията на Тан да стимулира бизнеса с производството на чипове. Тя обаче се сблъска със строг регулаторен контрол и компаниите три пъти отложиха датата на приключване.

Регулаторното одобрение от страна на Китай беше получено във вторник на фона на продължаващото напрежение със САЩ във връзка с по-строгите мерки за контрол на износа на чипове. Европейската комисия одобри придобиването, след като Broadcom предложи корективни мерки, за да помогне на конкурента си Marvell Technology. Британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) също даде зелена светлина след задълбочено разследване.

Припомняме, че големите технологични сливания, като например покупката на издателя на “Call of Duty” Activision от Microsoft за 69 млрд. щ. долара, бяха подложени на силен регулаторен натиск от страна на Федералната търговска комисия на САЩ под ръководството на нейния председател Лина Хан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *