Вижте кои тех гиганти погна Европа

Европейският съюз (ЕС) определи технологичните гиганти Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta и Microsoft за шестте “портиери”, попадащи под ударите на Закона за цифровите пазари (DMA).

Нормативният акт на ЕС прилага проактивен подход към проблемите на свободната конкуренция в интернет, след като е постигнат определен праг на пазарна мощ. Става въпрос за гиганти с над 45 милиона активни потребители. Други критерии за попадане в списъка на т.нар. “портиери” включват оборот от над 7,5 милиарда евро през последните три финансови години, както и пазарна капитализация, надвишаваща 75 млрд. евро.

Регламентът технически започна да се прилага през май, след като последните подробности бяха съгласувани от законодателите на ЕС по-рано тази година. Това споразумение последва дълги преговори между Европейския парламент и Съвета относно предложението на Комисията от края на 2020 г. за промяна на нейния подход към дигиталната конкуренция.

Седем технологични гиганта – Alphabet/Google, Apple, Amazon, ByeDance/TikTok, Meta/Facebook, Microsoft и Samsung – заявиха, че очакват да бъдат обект на регулацията. Но Samsung не е в официалния списък, така че компания-майка на TikTok – ByteDance е единственият технологичен гигант, който не е от Америка сред т.нар. “дигитални пазачи”. Прави впечатление и, че в списъка липсват електронните пощи на Google и Microsoft, както и всякакви платформи за облачно съхранение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *