Успешни бизнес идеи с кауза търсят предприемачи да ги приложат в България

“Почти всеки проблем е вече решен от някой някъде. Предизвикателството на 21-ви век е да намерим какво работи и да го приложим в по-голям мащаб!” – Бил Клинтън

 

Над 40 бизнес идеи с кауза, работещи успешно в различни точки на света, ще бъдат адаптирани за пръв път за решаване на социални проблеми в България по време на обучението Replication Challenge. Повторно използване на коса и продукти от салоните за красота, устойчива ферма, която възстановява почвата, туристическа агенция за бавно пътуване, строителство на малки екологични къщи, zero waste магазин са само част от стартъп идеите в областта на околната среда, здравеопазването и образованието, които са готови за възпроизвеждане и могат да се пренесат и приложат веднага като локален бизнес. Събитието е подходящо за млади предприемачи от 18 до 35 години от цялата страна, които искат да правят бизнес в техния регион и търсят работещи и лесни за стартиране идеи, с които да окажат положително социално въздействие. Обучението ще им помогне да развият бизнеса си по-евтино и по-бързо, без да започват от нулата.

Replication Challenge ще се проведе между 6 и 8 октомври 2023 г. в китното селце Устина, близо до Пловдив и ще катализира разрешаването на конкретни социални и екологични проблеми в местните региони на участниците, популяризирайки по този начин идеята за социалното предприемачество.

Стартъп идеите, които ще бъдат представени, имат силна местна компонента (местно производство, местна доставка, местна общност) и вече печеливш бизнес модел.

Основателите на социалните компании ще упълномощят младите участници да развиват техния проект в родния им град, при което ще се разпространи концепцията на бизнеса, а двете страни ще станат съмишленици, не конкуренти.

Replication Challenge е обучение за създаване на компания БЕЗ предприемачът да има собствена ИДЕЯ, а чрез възпроизвеждане на чужда концепция на местно ниво, едновременно запазвайки автономност при адаптиране на проекта към местните условия.

Регистрацията за Replication Challenge е отворена до 30 септември, а до 31 август участниците могат да се възползват от специална такса за участие.

Събитието е финансирано по проект на Министерство на външните работи на Република Франция, а организаторите са Сдружение Startup Factory Русе, Посолството на Франция в България и френската организация Snowball Effect, която стои зад идеята за репликиране на вече съществуващи идеи със социално въздействие.

Партньори на инициативата са Фондация „Америка за България”, Содексо България (Pluxee), Френско-българската търговска и индустриална камара, La French Tech Sofia, Ingotify, Open Coworking spaces и WWF България.

За повече информация и регистрация: https://startupfactory.bg/replication-challenge/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *