Любимите приложения на Светлин Желев

Стартираме най-новата рубрика на Smartage.bg, в която ще представяме интересни и популярни личности с акцент върху мобилните и онлайн приложения, които използват. Първият ни гост е Светлин Желев, който вече повече от 20 години разказва за новите технологии. Първо пишейки за редица вестници и списания, след това за интернет медии, а от доста време насам е главен редактор на най-голямата IT медия в България – Kaldata.

– Кои мобилни приложения използваш?

В ежедневието си използвам десетки приложения, които улесняват работата ми, служат ми за планиране на времето, забавление и въобще за всичко, съпътстващо живота ми. Почти няма дейност, за която да не съм си намерил приложение, което да ми улесни живота. Повечето от тях са доста популярни всъщност. На началния екран на смартфона си държа всички социални мрежи – Facebook, Twitter (сега X), TikTok, LinkedIn, Instagram. Както и месинджърите – този на Facebook, Viber, WhatsApp, Skype и Telegram.

На много лесно място е приложението за поща, Maps на Google и Waze за моментите, когато съм в колата.

Държа на един пръст разстояние Business Suite, откъдето управлявам страниците си, Sheets на Google, което пак е свързано с работа и разбира се мобилното приложение на Kaldata, от което бързо мога да виждам какво излиза на сайта. Тук са още снимките ми, а от скоро и Swarm, тъй като се завърнах към навика да отбелязвам къде съм от време на време и да разбирам какво правят и приятелите ми наоколо.

Може и да ви се струват много, но всичко тези приложения ги използвам по няколко пъти на ден. На началния ми екран е и SMS Паркинг, но то е там за удобство, него го ползвам по-рядко.

Имам обаче страшно много приложения на другите екрани. Групирал съм ги по функции и тема. На едно място са тези, свързани с банки и подобни институции.

Ползвам доста IoT приложения, доста информационни, още толкова за спорт, за поръчка на храна, за наемане на коли и тротинетки, за телевизия и стрийминг услуги, за обработка на видео и аудио. Наистина са много.

– Кои уеб приложения използваш?

В началото дори не се сетих да използвам подобни, освен строго специфични за работа.

Но реално приложенията на Google, както и няколко за сваляне на клипове от социалните мрежи и конвертиране на файлове. Дори не им помня имената. Просто ги търся в Google като ми потрябва нещо.

– А кои са най-любопитните апликации, които си използвал?

Не мисля че ползвам някое приложение, което не е известно. От по-рядко ползваните и по-малко популярни може би:

ViVino, с което можеш да снимаш етикет на бутилка вино и да разбереш какво точно пиеш ми се струва интересно.

Skyscanner е незаменимо за да си намериш евтин самолетен билет до някъде. Често го използвам, но то си е известно.

RainViewer ми служи да се ориентирам добре в това дали ще завали. Изключително точна информация именно за това – следи радари в реално време и показва къде са облаците. Не е точно като прогноза за времето, а просто наблюдение в реално време. Няколко пъти ме е спасявало.

0700 е страхотно приложение, с което могат да се откриват истинските телефони на различни компании, които по една или друга причина стоят зад такива с добавена стойност. Полезно е и спестява.

Plugshare е за всички, които си имат работа с електромобили. Дава информация не са о къде има зарядни станции, а и дали работят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *