Virgin Galactic осъществи първия си туристически полет в космоса

Космическата компания Virgin Galactic завърши успешно първия си туристически полет в космоса. Полетът, наречен Galactic 02, стартира от космодрума “Америка” в Ню Мексико, а космическият кораб беше управляван от пилотите Си Джей Стърков и Кели Латимър.

На борда на Galactic 02 се качиха още четирима души, включително главният астронавт-инструктор на Virgin Galactic Бет Моузес, който наблюдаваше мисията от кабината, и тримата пътници – Кейша Шахаф и Анастасия Майерс (майка и дъщеря от Карибите), както и британският бивш олимпийски състезател Джон Гудуин.

Полетът отведе пътниците на височина от 80 км., която САЩ признават за граница на космоса. След което космическият кораб се приземи на космодрума “Америка”, завършвайки успешно мисията.

Това е седмият космически полет на Virgin Galactic до момента и третият от май насам. Компанията има за цел да извършва полети с космическия кораб VSS Unity веднъж месечно.

Тя разработва и космическите кораби “Делта-клас”, чийто дебют е планиран за 2026 г. и които се планира да извършват полети всяка седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *