Кибератаките причиняват щети за 1 трилион

Около 1 трилион долара са загубите и щетите, причинени от кибератаките в световен мащаб, сочат данни на McAfee.

Проучването на компанията е направено съвместно с Центъра за стратегически и международни изследвания и според него въпреки стряскащата цифра, положението всъщност не е толкова лошо.

Това е така, защото първоначалните очаквания на авторите на изследването са били щетите да костват много над 1 трилион долара.

“Точното оценяване на годишните щети е много трудно, тъй като някои компании крият това, а други дори нямат реална представа за стойността на това, което е откраднато от тях”, се казва в доклада. Той разделя кибератаките на 6 отделни категории – кражба на интелектуална собственост, киберпрестъпления, загуба на бизнес информация, нарушаване на функционирането на услугите, разходите по укрепването на сигурността и т.нар. “риск за репутацията”, който търпи компанията, ударена от хакери.

Конкретно в САЩ кибератаките струват на страната до 120 милиарда долара годишно, което е 0.8 процента от БВП. За сравнение катастрофите с автомобили в Съединените щати костват на американската икономика между 99 и 168 милиарда долара годишно или 0.7-1.2 процента от БВОП.