На пазар за тенджера за бавно готвене

Ставате сутрин в 5 и се прибирате по пладне. Последното нещо, което ви се прави в края на работния ден, е да увесите нос над печката и да започнете да готвите (при условие, че нямате две леви ръце и това въобще ви се отдава). Каква е алтернативата? Веригите за бързо хранене, вероятно. Но поглеждали ли сте се скоро в огледалото? Тези любовни дръжки не са никак приятни, нали?

Чували ли сте за т.нар. крокпот? Т.нар. тенджери за бавно готвене? Те изискват минимални кулинарни умения и същевременно са подходящи както за традиционни рецепти, така и за смели импровизации. Просто поставяте съставките в тях. Да речем в 6 сутринта. И когато се приберете в 20.00 вечерта, ще ви очаква една прясна, гореща и вкусна гозба. Общо взето – идеалният вариант за ергени, студенти и много, много заети родители, които са взискателни към това, което ядат, и същевременно следят внимателно своя бюджет. И разбира се, за всички, които обичат вкусни домашно приготвени ястия.

Какво обаче трябва да знаем, преди да отидем на пазара за продукт от този тип? За щастие, уловките не са твърде много. 

На първо място – размерът на тенджерата

Той е важен поради простата причина, че производителите препоръчват тя да е поне наполовина пълна, за да се постигнат възможно най-добрите крайни резултати. Това означава, че ако решите да си вземете по-голяма тенджера просто за всеки случай, ще имате проблеми при готвенето на малки порции. Разбира се, има и продукти, които се предлагат с различни по размер съдове в зависимост от конкретната ситуация.

Най-добре обаче е да съобразите размера на тенджерата с броя на хората, които ще се хранят от нея. На пазара най-често се срещат продукти със съвместимост от 2 до 6 литра. 1-2 са достатъчни за един човек, а 5-6 – за 3-6 души. Последният вариант е подходящ и за готвене на цяло пиле.

Изработката е второто нещо, което трябва да съобразите

Керамичните тенджери са най-често срещани и са популярни с възможността си да задържат топлината. Има и такива с неглазирана керамика, но тези с глазирана се почистват по-лесно.

Тенджерите с алуминиево и незалепващо покритие пък са леки и издръжливи. Могат да бъдат използвани и на традиционни фурни за запържването на лук или кайма, преди самото бавно готвене. 

Що се отнася до капаците, те обикновено са стъклени или метални. Първите са удобни, за да наглеждате състоянието на яденето (смята се, че всяко повдигане на капака отнема толкова топлина, че увеличава процеса на готвене с 30 минути). Те обаче са по-крехки.

Не на последно място – добре е тенджерата да може да се отстранява от нагревателния елемент. Това ще ви улесни при нейното почистване и ще ви позволи я използвате и като средство за сервиране.

Контрол над температурата и програмиране

Най-често срещаните тенджери с механични контроли имат три основни настройки на температурата – висока, ниска и топло. С помощта на автоматичния режим крокпотът започва да нагрява силно, поне до достигането на идеалната „ниска“ температура. Тогава той намалява енергийното потребление.

Съществуват и продукти с дигитални контроли, които могат да бъдат програмирани в зависимост от нуждите ви (например да работи еди-колко-си часа на „висока“ или „ниска“ температура, след което да превключва на „топло“, за да ви запази ястието максимално вкусно. Те обаче често могат да бъдат твърде засукани. Да не говорим, че едно спиране на тока може да рестартира настройките, да остави тенджерата изключена и да ви развали храната.

Не е лошо да си вземете крокпот с уред за измерване на температурата. Той се забива в месото през дупка в капака и когато се достигнат определени градуси, тенджерата превключва на режим „топло“. По този начин ще сготвите цяло пиле или големи парчета меса напълно безопасно, убивайки бактериите дори и в основата на продукта.

Накратко – тенджерите с механични контроли са лесни за употреба и надеждни продукти за онези от вас,  които прекарват по-голямата част от времето си вкъщи, изявявайки се като домакини. Електронните пък, снабдени с всевъзможни таймери, са подходящи за хората, които работят дълго и до късно извън дома, докато храната им се готви. 

И така – готови сте да направите своя избор и да сготвите първото си ястие. В интернет е пълно с рецепти, така че какво чакате?