Талибаните шпионират военните чрез Facebook

Според нов доклад на австралийското правителство, завършен през март 2012 г., талибаните използват фалшиви Facebook профили, за да шпионират нищо неподозиращите военни, пише Mashable.

Често терористите се представят за “привлекателни жени” и се сприятеляват с войниците, натоварени с дадена мисия. Впоследствие те могат да следят местонахождението им благодарение опцията за геотаг в социалната мрежа на Марк зукърбърг.

Според австралийското правителство дори приятелите и семейството на военните могат да компрометират бойните мисии, като споделят поверителна информация чрез социалните медии.

Голям процент от анкетираните признават, че не са запознати с опасностите, които крият прекаленото споделяне на информация в мрежите. 58 процента от общо 1577 души, участвали в запитването, допълват, че не са обучени, за да боравят безопасно със социалните медии.

В момента Министерството на отбраната на Австралия работи по наръчник, който да покаже на военните как точно да работят със социалните мрежи, когато изпълняват поредната бойна мисия. Той обаче ще бъде завършен най-рано в края на 2012 г.