Спийкър: X-Mini Capsule

ок. 35 лв.

Производител

X-Mini

Каквито и видове да са спийкърите, просто няма да намерите по-малък модел от портативните презареждащи се мини спийкъри. От гледна точка на свободното място, те са чудесно предложение, защото спокойно може да ги разположите край лаптопа или таблета си, без дори да усетите, че са там. Възможността за зареждане през USB улеснява нещата допълнително и не е чудно, че все повече компании се ориентират именно към този продукт.

X-Mini Capsule е второ поколение спийкър, чиято рекламна брошура обещава отличен звук, над 11 часа възпроизвеждане без нужда от презареждане и гъвкави възможности за свързване. Звучи добре, но нека видим дали е истина.

Спийкърът се предлага в пластмасова кутийка, която е доста компактна, но не е особено устойчива, така че ако решите да пренасяте мъника, вероятно ще е по-добре да потърсите друго решение. А че ще го носите със себе си всъщност направо се подразбира, защото с тегло само 86 грама X-Mini Capsule е създаден, за да бъде мобилен. За щастие в комплекта влиза и торбичка за пътуване, която реално е по-обемиста от кутийката, но поне е създадена специално за тази цел.

Джаджата е в отровно зелен цвят, което определено не е най-доброто цветово решение и ако сте претенциозни към визуалната композиция на вашето бюро трябва да прецените дали цветът ще отива на този на лаптопа.

Устройството е организирано съвсем просто, както и подобава на такъв базов модел. На дъното му има една синя LED светлина, която работи, когато спийкърът е включен. Когато го свържете към лаптоп и той почне да се зарежда, лампичката мига в червено. Въпросната връзка става чрез разположените на дъното miniUSB порт или 3.5-милиметров аудио жак, което е повече от достатъчно. Ако случайно искате да направите стерео конфигурация, може да си купите втори мини спийкър и да вържете двата заедно чрез 3.5-милиметровия кабел.

Инсталацията на X-Mini Capsule е елементарна – включете единия край на miniUSB кабела в спийкъра, а другия във вашия лаптоп, таблет, мр3 плейър или всяко друго устройство със стандартна 3.5-милиметрова връзка. Тъй като miniUSB порта се използва само за зареждане на спийкъра, връзката през 3.5-милиметровия аудио жак не изисква никакви специални драйвери. Действително X-Mini Capsule  e олицетворение на идеята за рlug and play.

Колкото до самия звук, най-важното е да не очаквате чудеса, защото портативните спийкъри имат доста ограничен капацитет. X-Mini Capsule е с 40-наномилиметров спийкър и басът е далеч от това, което може би сте свикнали да чувате. Въпреки това ниските честоти поне се усещат и са по-добри от тези на конкурентния Scosche boomCAN. Спийкърът се справя по-добре със средните и високи честоти; последните може да усетите особено добре, ако го поставите на твърда повърхност. С увеличаването на звука неминуемо се получава изкривяване, което става нетърпимо при максимално положение. Но ако слушате с нормална сила усещането е задоволително.

Портативността безспорно е сред силните черти на X-Mini Capsule. Малък и удобен за пренасяне, моделът е практически незабележим. Освен това той наистина е в състояние да работи почти 12 часа без нужда от презареждане, което е чудесно.

Като цяло X-Mini Capsule е точно това, което името му подсказва – евтино портативно решение за вашите аудио нужди. Звукът му не е особено добър, но надминава това, което повечето смартфони могат да произведат. За щастие джаджата е лесна за пренасяне, не заема никакво място и може да се свърже към практически всеки уред. Ако не сте особено претенциозни и знаете какво точно искате от него, X-Mini Capsule спийкърът няма да ви разочарова.