USB флаш: Kingston HyperX 3.0 64GB

ок. 200 лв.

Производител

Kingston

Компанията Kingston пусна оригиналния HyperX 2.0 през февруари 2008 г. и по онова време този флаш бе един от най-бързите на пазара. Със скорост на четене от 30 MB/s и на писане от 20 MB/s той се предлагаше в 2, 4 и 8 GB версии. Kingston обаче така и не изкара по-нова HyperX версия след това, така че премиерата на HyperX 3.0 64GB четири години по-късно се очаква със затаен дъх и големи надежди. Очевидно дизайнерите на компанията най-сетне са намерили модел, който отново да е достоен за HyperX логото.

Новият Kingston HyperX 3.0 64GB се рекламира като отлично решение за
геймъри, професионалисти и потребители, които искат достъп до необходимата информация по всяко време и без компромис в качеството. Традиционно Kingston подхожда доста консервативно към скоростите на своите флашове, затова когато четем, че HyperX 3.0 64GB предлага скорост на четене 225 MS/s и на писане 135 MB/s, значи имаме всички основания да смятаме, че малкото USB чудо е способно на сериозни подвизи. Всъщност имайки предвид, че 64 гигабайтовият модел е базов и се предлагат още варианти със 128 и дори 256 GВ, това значи, че практически може да направите цял системен бекъп на един от тези флашове.

Подобно на оригинала от преди четири години, Kingston HyperX 3.0 64GB има относително минималистичен, но модерен дизайн със синьо-черен корпус и черни гумени ленти за по-добър захват. Когато включите самият флаш в компютъра, ще откриете и LED индикатор, който иначе е практически незабележим, но се намира точно под логото на компанията. С размери 75 х 23 х 16мм флашът е дебеличък, но повечето USB 3.0 флашове са такива. Освен това пластмасовият корпус го прави доста лек – едва 17.7 грама. Всъщност може би щеше да е добре, ако дизайнерите на Kingston бяха положили малко повече грижи за обезопасяването на флаша. Все пак ако носите на него десетки – или дори стотици – гигабайта важна информация, пластмасовият корпус със сигурност не е най-стабилното решение. По всяка вероятност обаче става въпрос за компромис, предприет с оглед на крайната цена на продукта.

Синята окраса на самия USB вход пък показва, че джаждата поддържа новия 3.0 стандарт. Системата, използвана за тест на флаша представлява конфигурация с дъно ASUS P9X79 Deluxe, Corsair Vengeance 16GB RAM памет, OCZ Vertex 3 240GB SSD диск и AMD Radeon карта с Catalyst 11.12 бета драйвери.

Първата използвана за бенчмарк програма е CrystalDiskMark v3.0.1b, която измерва последователни и произволни скорости на четене и писане. С нея при файл от 1 гигабайт Kingston HyperX 3.0 64GB дава изненадващо добри резултати дори за USB 3.0 флаш. В последователния тест скоростта на четене стига 243 MB/s, а тази на писане – 159 MB/s. Очевидно е, че резултатите са доста над дадените от компанията 225 MB/s за четене и 135 MB/s за писане.

Под ATTO Disk Benchmark v2.47 Kingston HyperX 3.0 64GB постига 246 MB/s
скорост на четене и 161 MB/s скорост на писане, което отново е над
фабричните стойности.

Накрая HD Tune v5.00 регистрира средна скорост на четене от 238 MB/s и на писане от 157 MB/s. Без изключение всички резултати са повече от добри и надхвърлят очакванията, базирани на фабрично зададените стойности.

Що се отнася до реалното свободно пространство, предварително форматираният Kingston HyperX 3.0 предлага на потребителите 59.6 GB капацитет. Директно от кутията флашът е подготвен във FAT32 формат. Всичко това показва, че Kingston HyperX 3.0 е много добро предложение и компанията се е посрамила познатата ни серия. Скоростта обаче идва и на доста солена цена – 64-гигабайтовата версия се продава за около 200 лв.,а  128 и 256-гигабайтовите модели достигат астрономически стойности. Ако това ви кара да се колебаете, може да потърсите алтернативно решение в Kingston Data Traveller Ultimate 3.0 G2 64 GB, който излиза около 150 лв. Ако обаче разполагате с десктоп или лаптоп, които ползват SuperSpeed USB 3.0 и искате да изстискате всяка капка то неговата възможна скорост, то място за компромис няма – Kingston HyperX 3.0 е вашият флаш.