BlackBerry няма да бъде откупена от Лазаридис

Бизнесменът Майк Лазаридис окончателно се е отказал от идеята си да откупи компанията BlackBerry.

Първоначалният план на Лазаридис бе да откупи компанията, която той съоснова преди години, чрез съвместна оферта с още един от съоснователите на закъсалия производител.

Идеята на Лазаридис е била да обедини своите 4.99 процента акции от BlackBerry заедно с тези на Дъглас Фрегин, след което двамата да осигурят инвестиции за оферта за цялата компания. Партньорството между Лазаридис и Фрегин е било стартирано през октомври миналата година като общият им дял е щял да бъде 8 процента.

Преди дни обаче Майк Лазаридис е разкрил пред Комисията за ценни книжа на САЩ, че вече не възнамерява да предложи оферта за BlackBerry. Самата компания пък оттегли предложението за търсене на нов собственик през ноември 2013 г. и назначи ново ръководство, което да се опита да я извади от кризата.

Изминалата 2013-та година бе доста слаба за BlackBerry. Освен че изостана още повече от кокурентите си, компанията вложи всичките си надежди в два нови смартфона, които се провалиха и отчете загуби от 4.4 милиарда долара за последното тримесечие.