Sprint иска да купи T-Mobile

Sprint възнамерява да закупи своя конкурент T-Mobile и така да остави Съединените щати с три гиганта сред мобилните оператори.

По информация на Wall Street Journl в момента Sprint усилено “работи за намирането на начин за възможна оферта за конкурента T-Mobile”. Основната пречка пред официалната оферта изглежда американското антимонополно законодателство.

Ако Sprint и T-Mobile се слеят, в САЩ ще има само три големи мобилни оператора – новообразуваната компания, AT&T и Verizon. Всъщност именно AT&T поиска да купи преди време T-Mobile, но бе принудена да се откаже от офертата през декември 2011 г., тъй като Министерството на труда и Федералната комуникационна комисия възразиха остро срещу нея.

Засега Sprint все още не е отправил конкретна оферта, но това може да стане в първите няколко месеца на 2014 г. Предполага се, че тя ще бъде на стойност над 20 милиарда долара като точната сума ще бъде определена от дела в T-Mobile, който Sprint ще иска за да купи. Когато преди две години AT&T планираше своята оферта, тя бе на стойност 39 милиарда долара.

Въпреки това и този път няма никакви индикации, че сделката ще може реално да се осъществи, тъй като американските регулатори отново могат да я отхвърлят като създаваща потенциален монопол.