Cisco Day се проведе за първи път у нас днес

Първата по рода си конференция Cisco Day се проведе днес в София. В рамките на събитието ръководители от Сиско Системс, партньори на компанията и специалисти в IT бранша представиха и дискутираха последните новости и тенденции в света на мрежовите технологии и интернет.

Основните теми на конференцията засегнаха ключови тенденции като непрекъснато нарастващата употреба на мобилни устройства като смартфони  итаблети и визията на Сиско за BYOD (Bring Your Own Device) – идея за използването на персоналните мобилни устройства като смартфони и таблети за процеса на работа. Очаква се ВYOD да окаже съществено влияние върху начина на управление и защита на корпоративните IT инфраструктури.

Друга тенденция, отчетена на конференцията бе увеличаващият се обем на трафик на данни, който определя нуждата от ясна представа за капацитета и за инфраструктурата на дейта центровете.

Представителите на компанията изтъкнаха визията на Сиско за Internet of Everything или Интернет за всичко – глобална тенденция, чието пълно развитие тепърва предстои. Тази идея бе представена по време на откриващата лекция на г-н Бернд Хайнрихс, управляващ директор, отговорен за Core Technologies в Сиско Системс, регион Централна Европа.

Специално на въпрос на SmartAge относно пилотния за Европа проект за изграждането на “умен град” в Барселона, г-н Хайнрихс обясни, че тази инициатива е стартирала преди 5 години със съвместните усилия на управата на града, Сиско и партньори от Европейския съюз. Подобни опити са правени в градове като Сеул и Сан Франциско, но Барселона е дебютът на концепцията за “умния град” в Европа. В рамките на инициативата в момента в града са разположени повече от 500 телепортала, които предоставят на крайния потребител информация за публично достъпни услуги. В момента Сиско инвестира активно в изграждането на друг подобен град, този път в Нидерландия. Разположен в близост до Амстердам той се прави изцяло по план и съгласно принципите на устойчивото развитие и зелената енергия.