5 начина да разпознаете измама в Craigslist

 

Услугата, която Craigslist, е изключително полезна. Потребителите обаче трябва да са наясно с факта, че не са защитени от всевъзможни измамници.

Ето пет начина да разпознаете кога някой  се опитва да ви излъже:

1. Превеждане на пари

Просто не правете подобни неща. Ако даден продавач поиска плащане в чужбина чрез Western Union или MoneyGram, значи има нещо гнило. „Всеки, който ви кара да правите това, най-вероятно е измамник“, казва Craigslist.

2. Ескроу

Използването на ескроу услуга може и да звучи като добра идея, но шансът и това да е измама също е голям. Хакерите могат да създадат фалшиви сайтове, които изглеждат легитимни, но не са.

3. Craigslist „гаранции“

Всеки, който твърди, че Craigslist ще гарантира за дадена транзакция или ще предложи каквато и да е защита, лъже. Craigslist ясно заявява, че „не участва в която и да е транзакция, не управлява разплащанията, не гарантира транзакциите, не предлага ескроу услуги или предоставя „защита при покупка“ или „сертификация на продавача“.

4.  Снимка на чек

Никога не изпращайте стоки или не предоставяйте услуги вследствие на това, че сте видели снимка на чек. Първо, изчакайте да пристигне и да видите, че е валиден, преди да приключите дадена сделка. Craigslist предупреждава, че измами с фалшиви чекове се срещат доста често.

Никога не приемайте чек, който ви дава повече пари, отколкото сте поискали, с уговорката да преведете излишъка обратно. Това без съмнение е измама.

5. Капаро

Не давайте капаро на никого, дори и това да е малка сума. Всеки, който иска първо да му преведете сумата или част от нея, без съмнение е измамник.

Най-добре е да се срещнете на живо с човека, с когото правите някаква сделка.