Tegra 4 игрите и обратната съвместимост

С анонсът на Tegra 4 по време на CES 2013 се отвори нова страница в развитието на Android гейминга, но мнозина почитатели на мобилните забавления с право се разтревожиха какво ще стане с техните Tegra устройства, които вече остават с едно поколение по-назад в динамичната история на технологиите.

Сред първите игри, разработени ексклузивно за Tegra 4 са заглавия като Dead Trigger 2, Arma Tactics, Aliens vs Predators и Rochard, но какви са изгледите пред собствениците на Tegra 2 и Tegra 3 таблети и смартфони?

За щастие нещата изглеждат обнадеждаващи, поне за Tegra 3.

По време на изложението в Лас Вегас представителите на Nvidia изтъкнаха, че обратната съвместимост на Tegra 4 игрите ще се простира едно поколение назад, така както бе при излизането на Tegra 3. С други думи, собствениците на Tegra 3 устройства като популярния Nexus 7 ще могат да подкарат новите Tegra 4 игри без проблем. Разбира се, разлика ще има най-вече в графично отношение, но и под Tegra 3 ще може да се насладите на доста добри гледки.

Очаква се някои игри да са Tegra 4 ексклузивни поне в първо време, но Nvidia окуражава разработчиците да пуснат и Tegra 3 версиите или паралелно, или поне скоро след това.

Притежателите на Tegra 2 устройства обаче ще бъдат разочаровани, тъй като съвместимост по подразбиране с техните смартфони и таблети не се предвижда. Nvidia оправдава това с остарелия чип и твърди, че ще може да подкарате новите игри на него само ако конкретният производител не се съгласи изрично да разработи съвместима с Tegra 2 версия.

Що се отнася до онези, които не разполагат с Tegra чипове, там нещата отново зависят най-вече от конкретните студия. Практиката до момента показва, че по всяка вероятност някои Tegra заглавия ще получат и портове за други чипове, докато други няма да бъдат съвместими.