Megaupload: 6 месеца по-късно

През януари онлайн хостинг сайтът Mеgaupload бе една от най-популярните дестинации в интернет. Шест месеца по-късно съдбата на компанията, нейният основател и съхраняваните там файлове на милиони потребители все още е неясна.

Но поне един човек има повод да се чувства по-добре, отколкото в онзи паметен януарски петък, когато специализирано звено на новозеландската полиция нахлу в луксозното имение на собственика на Megaupload Ким Шмиц.

И това е самият той

Половин година по-късно немецът, който привлече вниманието на медиите по цял свят с пищния си начин на живот, постепенно се изправя на крака. Наред с останалите шестима мениджъри на Megaupload, Шмиц бе обвинен, че под негово ръководство компанията се е превърнала в рай за интернет пиратството, съхранявайки стотици милиони файлове филми, музика и видео игри без авторски права.

Само за месец след януарската акция имуществото на Ким Шмищ бе конфискувано, активите на Megaupload – замразени, а семейството на бизнесмена трябваше принудително да напусне луксозното имение в покрайнините на Оукланд, Нова Зеландия. И когато изглеждаше, че нещата отиват от лошо към по-лошо, в няколко последователни свои решения местният съд се произнесе в полза на обвиняемите. Шмиц бе пуснат под гаранция, част от авоарите му бяха размразени, а най-важното бе, че новозеландският съд поиска от ФБР преки доказателства, че налице колоритният бизнесмен е извършил престъпление.

Процесът срещу Ким Шмиц е ключов

От една страна, ако бъде признат за виновен, немецът може да получи присъда до 20 години затвор. От друга, ако той и адвокатите му извършат едно малко чудо и оборят обвинението, това ще бъде сериозен провал на антипиратските усилия на американското правителство при администрацията на Обама. Според ФБР и прокуратурата “услугите” на Megaupload струват на Холивуд около 500 милиона долара. За да засилят тежестта на обвинението, те повдигнаха и един позабравен случай – присъдата, издадена на Шмиц в родната му Германия преди 10 години заради присвояване и търговия с вътрешна информация.

Нов имидж

В последните месеци обаче шефът на Megaupload полага сериозни усилия да смени имиджа си и да спечели симпатиите на обществото и медиите. След първоначалните скандални кадри на дузината луксозни автомобили с не по-малко привличащи вниманието регистрационни номера, Шмиц бе заклеймен като разглезен милионер, който с лекота пръска съмнително спечелените пари. Днес фотографиите на Шмиц вече изглеждат различно – вместо манекенки и лимузини, на тях се появяват съпругата и двете му дечица. Наскоро Шмиц създаде и свой Twitter акаунт, в който се опитва да разкаже “своята” история. Само за седмица профилът му вече има над 30 000 последователи. Там Шмиц обяви намерението си да стартира нова услуга за откриване и споделяне на музика, наречена MusicBox. В друг PR Шмиц се срещна със съоснователя на Apple Стийв Возняк.

“Когато кражбите и измамите стават по пощата, вие не затваряте пощенската служба, нали?”, реторично запита Возняк, който открито заклейми опитите на прокуратурата да “се възползва от пролуки в законите”, за да навреди на Ким Шмиц.

За да обори мнението, че с компанията си вреди на творците, Шмиц пусна и четириминутен клип, в който участват изпълнители като Will.i.am, Chris Brown, P. Diddy и Kanye West. В него всички те се вричат в любов на Megaupload, а клипът вече е изгледан повече от 13 милиона пъти в YouTube.

Делото срещу Ким Шмиц в Нова Зеландия е насрочено за 6 август. Това означава, че бившият хулиган и купонджия все още има повече около месец, за да преобърне тотално общественото мнение. Познавайки натурата на Шмиц, няма съмнение, че той ще използва всеки един ден по най-пълноценния възможен начин.