НАТО и водещи международни експерти пристигат в София за 25-ия Световен ГИС ден

Сигурност, устойчиво развитие и интелигентна инфраструктура са сред акцентите на най-голямата конференция за геопространствени технологии у нас

 

На 20 ноември България ще отбележи 25-ия Световен ден на Географските информационни системи (ГИС) с конференция под надслов „Обединени в ГИС решенията създаваме по-добро бъдеще“. Форумът се организира в Гранд хотел Милениум София от Есри България в партньорство с повече от 50 водещи бизнес, академични, неправителствени и медийни организации.

Най-голямото ГИС събитие в страната ще събере доказани международни и български експерти, които ще демонстрират на живо най-новите тенденции, решения и добри практики в геопространствените технологии. Ще бъдат показани ГИС приложения и реализирани проекти в различни сфери: кадастър, околна среда, сигурност, ютилитис, транспорт, местно самоуправление, териториално планиране, образование и други.

Специален гост на конференцията по повод Световния ГИС ден е Джузепе Пино Нобиле, директор геопространствени технологии в HATO. Той ще представи ролята на ГИС технологиите за подпомагане Ситуационния център на Алианса. Ще бъде показано приложението на географските информационни системи за осигуряване на ситуационна осведоменост на Северноатлантическия съвет и на Военния комитет по време на мир, напрежение и кризи, както и за учения на високо равнище. Екипът на Геопространствената секция на НАТО ще запознае участниците в конференцията с  разнообразните ГИС продукти и услуги, които предоставят в сухопътната, морската, въздушната и космическата област. Това включва от бързо картографиране до предоставяне на най-актуалната обща оперативна картина за конфликти и бедствия чрез специализирани дашборди и приложения.

Голям интерес се очаква да предизвика и участието в Световния ГИС ден на Ян Копел, Мениджър бизнес развитиe в Есри Европа. Той ще представи най-новите тенденции в ГИС технологиите и иновативните им и мащабни приложения в Европа. От това какви ГИС приложения използваха властите в Париж за гарантиране на сигурността по време на олимпиадата, през прилагане на ГИС за изграждане на транснационални железопътни линии в Европа, до устойчиво управление на водните ресурси и много други.

 В следобедната сесия на конференцията, в панел „Иновативни ГИС решения в България“, ще бъдат показани най-значимите и интересни ГИС проекти, осъществени през последната година у нас. От експертите на МВР ще научим за реализираното надграждане на ГИС на МВР и възможностите за общини и областни администрации да използват новия междуведомствен портал за планове за управление при кризи. Традиционно, конференцията ще включва и демонстрации на ГИС проекти за нуждите на инфраструктурата – от мобилни ГИС приложения и дашборди за поддържане на пътно знаково стопанство до автоматизирани процеси за проектиране и поддръжка на ютилити мрежи. Ще бъдат представени и иновативните облачни ГИС решения в община Карлово за подаване и обработване на сигнали от граждани, транспорт и зелена система, както и много други проекти.

Като част от отбелязването на ГИС деня у нас, за поредна година се провежда и Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Проектите на участниците в него ще са част от виртуалната изложба, съпътстваща конференцията. На тържествена церемония същия ден, отново в Гранд хотел Милениум София, ще бъдат наградени най-добрите интерактивни уроци, споримапове и други ГИС проекти, създадени за конкурса от преподаватели, ученици, студенти и докторанти от цялата страна.

„В продължение на 25 години, ние, от Есри България, съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата на днешния и утрешния ден. Обединени в ГИС решенията как да създаваме по-устойчив свят и по-добро бъдеще заедно“, коментира Евгения Караджова, основател и управител на Есри България.

Участието в конференцията „Световен ГИС ден“ е безплатно.

Необходима е предварителна регистрация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *