Математика, парадокси, астероиди и гравитационни вълни – част от темите на научния форум Ratio

Международни лектори идват в София на 9 ноември, за да представят наука на достъпен за всеки език 

 

Фоумът Ratio тази есен ще предложи уникално пътешествие през научните загадки и технологиите на бъдещето. Водещи учени ще разкажат как математиката може да ни направи милионери, колко бързо се разширява Вселената и как може да “убием” астероид преди той да е убил Земята. Международни лектори идват в София за форума, за да представят вдъхновяващи теми на достъпен език и да провокират за търсене на отговори. Събитието е подходящо както за професионалисти, така и за хора с общо любопитство към науката.

Може ли решаването на математическа задача да ви направи милионер? Отговорът е “да” с Millennium Prize Problems – седем от най-трудните математически проблеми в света, всеки от които носи награда от 1 милион долара. Д-р Том Крауфорд, математик от Оксфорд, ще въведе публиката в шест от тези нерешени проблеми и ще обясни тяхното значение по разбираем и завладяващ начин. Д-р Крауфорд е известен като създател на популярния YouTube канал „Tom Rocks Maths“, а неговата мисия е да направи математиката забавна и достъпна за всички.

Мартин Хендри, преподавател по гравитационна астрофизика и космология в Университета на Глазгоу, ще разгледа темата за гравитационните вълни – пулсации, които ни позволяват да „видим“ най-мощните събития в Космоса, като сблъсъци на черни дупки и експлодиращи звезди. Той ще ни запознае с последните постижения в тази област и с новите технологии, които ще помогнат на учените да разкрият повече тайни за Вселената през 2030 година. Мартин е старши член на екипа на LIGO – научното сътрудничество, което направи първото откритие на гравитационни вълни, удостоено с Нобелова награда.

Робин Андрюс, доктор по вулканология и научен журналист, ще говори за научния подход към предотвратяване на сблъсък с астероид, който може да унищожи цели градове. Той ще разкаже историята на мисията DART и глобалните усилия за създаване на планетарна отбранителна система. Робин Джордж Андрюс пише за престижни медии като National Geographic и The New York Times, а страстта му към апокалипсиса го вдъхновява да изследва теми като изригвания, вулкани и катастрофалната смърт на звезди гиганти. На форума ще представи и най-новата си книга “How to kill an asteroid: The real science of planetary defense”, която е в основата на неговата лекция.

На Ratio Forum ви очаква едно вдъхновяващо научно приключение, където ще погледнете под друг ъгъл на математиката, космоса и защитата на планетата Земя. Подгответе се за ден, изпълнен с увлекателни лекции, вълнуващи открития и незабравими срещи с водещи международни учени!

Ratio Forum ще се проведе на 9 ноември (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа. Програмата на събитието включва общо 3 презентации и дискусионен панел, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *