Нов мозъчен имплант с ChatGPT интеграция ще помага на хората с тежки парализи

Американската компания Synchron интегрира ChatGPT в своята платформа за неврокомпютърен интерфейс (BCI), за да улесни комуникацията на хора с тежка парализа. Системата ще генерира автоматични подкани в реално време, съобразени с контекста и емоциите на потребителя, предлагайки му оптимални варианти на фрази.

Тази революционна технология ще позволи на парализираните хора да общуват с близки и приятели със силата на мисълта, спестявайки им ценно време и енергия. Първите тестове с пациенти с амиотрофична латерална склероза (АЛС) показват впечатляващи резултати. “Като човек, който вероятно ще загуби способността си да общува, тази технология ми дава надежда, че ще мога да остана в контакт с близките си” – споделя пациент на име Марк.

Устройството Synchron се имплантира в мозъка чрез минимално инвазивна процедура и предава сигналите безжично. Важно е да се отбележи, че платформата не предава сигнали към OpenAI, а използва собствена платформа в облака AWS.

Актуализираната платформа BCI на Synchron ще подобри значително качеството на живот на милиони хора с увреждания. Това е революционен момент в борбата за възстановяване на функционалността на парализираните хора. С помощта на изкуствения интелект те ще могат да се радват на по-пълноценен и независим живот.

Вижте повече в прикаченото видео:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *