Интервю с астронавт: Бъдещето на космическите изследвания е невероятно вълнуващо

Астронавт Майкъл Лопес-Алегрия

Съветът ми към всяко младо момче или момиче, което иска да стане астронавт, е да се фокусира върху образованието, любопитството и упоритостта, споделя Майкъл Лопес-Алегрия, Главен астронавт в компанията Axiom Space и рекордьор по най-дълъг престой в открития космос пред читателите на Smartage.bg и Pixelmedia.bg

Въпросите зададе Александър Александров

ВЪПРОС: Уважаеми господин Лопес-Алегрия, вие сте човекът, прекарал най-дълго време в открития космос. Кое е най-голямото предизвикателство по време на една космическа разходка?

ОТГОВОР: Астронавтите се сблъскват с редица предизвикателства по време на космическите разходки, но едно от най-значимите е справянето с екстремните температури. Когато сме под пряка слънчева светлина, може да стане много горещо, така че трябва да се адаптираме бързо и да управляваме оборудването ефективно. Космическите разходки включват също и усилен физически труд, особено с горната част на торса и ръцете, което ги поставя сред най-трудните аспекти на нашата работа като астронавти.

Астронавт Майкъл Лопес-Алегрия

ВЪПРОС: Можете ли да ни разкажете повече за текущата си работа в Axiom Space, с която продължавате да осъществявате успешни космически мисии?

ОТГОВОР: Като главен астронавт в Axiom Space, имах привилегията да командвам мисията Axiom 1 (Ax-1), която е и първата частна мисия до Международната космическа станция. Освен това ръководих и мисията Axiom 3 (Ax-3), която изпрати първия турски астронавт в космоса.

Важна част от работата ми е гарантиране успеха на частните мисии за пилотирани от хора космически полети на Axiom Space и по-нататъшното разработване на нашите процеси и процедури за бъдещи мисии на Axiom Station. Имам и удоволствието да работя с хора от цял свят, за да подкрепям начинанията на Axiom Space в напредъка на космическите изследвания на човечеството и проправяне на нов път за нации, академични среди и отделни индивиди, предоставяйки им достъп до космоса за провеждане на изследвания в ниска околоземна орбита.

ВЪПРОС: Какви са разликите между работата в НАСА и в частна космическа компания?

ОТГОВОР: Докато НАСА е финансирана от правителството американска агенция, която се стреми да изпрати хора на Луната и Марс, Axiom Space е частна компания, която работи за изграждане на устойчива глобална космическа икономика в ниска околоземна орбита. Голяма разлика между работата ми като астронавт в НАСА, в сравнение с Axiom Space, е обучението. Обучението на НАСА е стриктно и фокусирано върху дългосрочни мисии, докато Axiom Space адаптира своето обучение за по-краткосрочни.

По-конкретно в Axiom Space, ние тестваме бизнес казуси и разработваме клиентски канали за изследвания и технологично развитие, както и за дейности, свързани с човешки космически полети. Компанията ни е идентифицирала клиенти във всички наши вертикали и работи активно с тях за развитието на дългосрочни отношения за използването на нашата космическа станция. За много държави, които имат програми за човешки космически полети и изследвания в условията на микрогравитация, Международната космическа станция е единствената опция за тези дейности. Но след като Axiom Station стане оперативна до края на десетилетието, ще има алтернатива за развитието и процъфтяването на такива партньорства.

ВЪПРОС: Какво мислите за бъдещето на космическите пътувания и изследвания? Как частните компании променят тази област и как ще я променят в бъдеще?

ОТГОВОР: Бъдещето на космическите изследвания е невероятно вълнуващо. Частните компании са в челните редици, оформяйки това бъдеще чрез стимулиране на иновациите, намаляване на разходите и разширяване на достъпа до космоса. Axiom Space функционира като глобална частна космическа агенция, предоставяща възможности на клиенти с текущи програми за пилотирани космически полети и изследвания в микрогравитация и приветствайки нови участници в глобалната екосистема. Тези общи усилия ще нормализират достъпа до космоса, позволявайки не само на професионални астронавти, но и на граждани, изследователи и компании от целия свят да изследват и да се възползват от уникалната среда на микрогравитация.

Астронавт Майкъл Лопес-Алегрия

ВЪПРОС: Можете ли да споделите с нас най-опасния момент по време на вашите космически мисии?

ОТГОВОР: На космическата совалка, излитането беше определено по-страшно от навлизането в атмосферата. На корабите Съюз, навлизането беше доста екстремно. Бих казал, че имаме равенство!

ВЪПРОС: Какъв е вашият съвет към всяко младо момче или момиче, което иска да стане астронавт? Каква е първата стъпка, която могат да предприемат?

ОТГОВОР: Моят съвет към всяко младо момче или момиче, което иска да стане астронавт, е да се фокусира върху образованието, любопитството и упоритостта. Първо учете активно в областта на STEM и си изградете солидна основа в нея. Второ – останете любопитни към света около вас. Изследвайте природата, научете за космоса и развийте страст към откритията. Трето – упорствайте пред предизвикателствата. Преследвайте физическа форма, развивайте лидерски умения и търсете възможности да се учите и развивате. И не забравяйте, че няма един единствен път към това да станете астронавти. Някои започват като инженери, пилоти или учени. Продължавайте да гледате звездите, работете усилено и никога не се предавайте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *