Toyota ще разшири гамата си от електромобили в Европа

Японският автомобилен производител Toyota съобщи, че планира да разшири гамата си от батерийни електрически автомобили (BEVs) в Европа до шест модела през 2026 година. Компанията представи два нови концептуални модела за предстоящата си гама EV, включително градски SUV и спортен кросоувър, планирани да влязат в производство през 2025 г. в Европа.

Toyota, която според Reuters е най-големият автопроизводител по продажби в света, в момента продава само един напълно електрически модел – bZ4X. В същото време компанията цели постигане на 100% неутралност на въглеродните емисии до 2035 година.

Двата новообявени концептуални модела на компанията ще се присъединят към bZ4X и компактния SUV, които тя представи миналата година. Новият градски SUV на Toyota е предвиден за пускане в Европа през следващата година.

Неговият “автентичен SUV дизайн” черпи вдъхновение от Yaris Cross на компанията, водещ продавач в своя клас. Градският SUV ще се предлага с опции за предно и задно задвижване и две нива на батерии – едно бюджетно и друго с по-дълъг обхват.

Междувременно Toyota имаше представи и своя концепция за спортен кросоувър. Той има наклонен профил на фастбек, който компанията ще използва, за да го позиционира като по-елегантна алтернатива на традиционните SUV автомобили. Производителят очаква този модел да влезе в производство през 2025 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *