Над 1 милиард цвята от 4K екрана на Philips 272P7

Нека този път започнем по-нестандартно – от цената. За 1599 лв. с ДДС можете да си купите много неща и със сигурност поне два или три монитора с диагонал 27 инча. В случая, обаче, Philips ви предлага само един и този факт означава, че си имаме работа с доста взискателен модел за професионалисти. Цената на 272P7VPTKEB подсказва, че този монитор е „острието“ на марката, с което тя държи да присъства и във високия клас на пазара.

След тази сериозна заявка е време да оценим и техническите характеристики на монитора и какво обуславя неговото позициониране. 27 инча не са най-големия диагонал, от който могат да избират професионалистите, но са доста прагматичен размер, който е в златната среда като съотношение екранна площ/детайлност. Вече може би се досещате, че става дума за 4K панел, така че 27-те инча всъщност са разумен минимум по отношение на размерите на елементите от интерфейса на операционната система и приложенията. Самият панел не е какъв да е, а IPS с 10-битово представяне на цветовете (в самият монитор обработката е 12-битова), което преведено в бройки означава 1,074 милиарда цвята. Тук хората, които обработват фотографии, сигурно доволно потриват ръце, защото това изобилие от нюанси гарантира плавни преливки и липса на ивици в наситените области. Разликата е видима и с просто око, ако в близост имате „обикновен“ монитор. Philips 272P7VPTKEB покрива 81% от Adobe RGB и 77% от NTSC.

Когато говорим за много цветове, е естествено да зададем и въпроса за тяхната достоверност. Philips обещават отклонение Delta E<2, което е още едно доказателство за качествата на панела (при реални тестове средното дори е под единица). Към това е добавен толеранс на яркостта (350 cd/m2) в границите 97-102% – отново стойности от високия клас дисплеи. Контрастът също е по-висок от обичайното – 1300:1. Тези сухи цифри няма как да ви дадат точна представа за качеството на картината, така че си заслужава да я видите с очите си.

И тъй като вървим в обратен ред, нека поговорим за външния вид. Philips 272P7VPTKEB изглежда по-скоро строго, отколкото секси и това е нормално. Качеството на изработка е на заявеното ниво, което важи и за функционалната стойка – тя може да не е лека или компактна, но предлага сериозна свобода при позициониране, включително обръщане на екрана на 90 градуса. Малка, но полезна особеност на стойката са наличните захвати за кабели в задната част, с помощта на които лесно овладявате бъркотията зад екрана.

Сред полезните екстри на модела е наличието на вграден USB 3.0 хъб като за щастие портовете са насочени настрани за по-лесно откриване и включване на периферия.

Не бива да се съмнявате, че мониторът идва и с всички нужни интерфейси за връзка като освен VGA, HDMI и DisplayPort, откриваме и DisplayPort Out за свързване на още екрани само с един кабел. Наличен е дори mini DisplayPort, а нужният кабел педантично е поставен в комплектовката.

Бидейки модел за професионалисти, Philips 272P7VPTKEB предлага висок ергономичен комфорт, за който заслуга имат технологията Flicker Free и Low Blue режимът. Последният, разбира се, не може да бъде използван, когато работите с цветово чувствителни приложения, но във всички останали моменти ще пази зрението ви от опасния спектър на синята светлина, излъчвана от LED подсветката.

Друга екстра, която сигурно не очаквате, е изскачащата уеб камера (2.0 MPix), която на практика е невидима, докато не я натиснете, за да изскочи над горната рамка. Идеята зад този дизайн не е само естетическа, но и предпазна – скритата уеб камера не може да излъчва конфиденциална информация без ваше знание. Единственият минус на тази конструкция е невъзможността да насочите камерата, така че по-скоро вие трябва да се позиционирате в нейния обхват.

Интересна екстра, която сме свикнали да виждаме предимно в бизнес моделите на марката, е наличието на Power Sensor. Умната технология на Philips засича наличието на човек пред екрана (с инфрачервени лъчи) и автоматично намалява яркостта или изцяло изключва екрана, докато потребителят отсъства. Освен, че успокоява екологичната ни съвест, тази функция реално пести енергия и съответно пари за електричество.

След много суперлативи за Philips 272P7VPTKEB е време и за малко критика. Тя касае доброто старо екранно меню, което не е съвсем интуитивно за работа. То се управлява с бутони на долната страна на рамката и макар да не се ползва постоянно, можеше да изглежда по-модерно.

Ако не робувате на модни капризи и искате монитор, който предлага отлично качество за дизайнерски задачи и проектиране, който е много удобен за работа и ще ви осигури комфорт за часове наред, задължително разгледайте Philips 272P7VPTKEB.