Най-добре платените ИТ специалисти у нас взимат над 20 000 лева

Към тази група спадат позициите Киберсигурност, Инженер бази данни, Системен администратор и DevOps. Най-ниското заплащане в бранша е минималната работна заплата, но е по-скоро изключение

 

От 750 до 22 000 лв. – това са полюсите, в които се движат възнагражденията на ИТ кадрите у нас, показва новият анализ на Job Board на DEV.BG, направен на база близо 2000 обяви за работа. Максималните стойности на нетните заплати (около 22 000 лв), обявени от ИТ компаниите в платформата са за позициите DevOps и Infrastructure (инфраструктура), която включва още Киберсигурност, Инженер бази данни и Системен администратор.

По отношение на минималното заплащане в бранша, на няколко места – при .NET, Backend Development, Manual QA и QA – има обявено възнаграждение и от 725 лв., което отговаря на чистата минимална работна заплата в момента. Това е спад спрямо миналата година, когато най-ниските възможни суми, са били в диапазона 800 – 1200 лева. От DEV.BG обаче отбелязват, че заплати от този порядък са по-скоро изключение, отколкото редовна практика в сектора.

„Традиционно най-високите възнаграждения получават senior специалистите с над 5 години опит в IT индустрията. В топ 3 според средноаритметичните стойности тук влизат категориите ML/AI/ Data Modelling (Машинно обучение / Изкуствен интелект / Моделиране на данни), Data Science (Наука за данните) и DevOps. Ако се разглеждат медианите, водещи са същите категории с изключение на Data Science, която е заменена от Android разработка“ – коментира Емил Попов, Маркетинг Мениджър на DEV.BG.

При ИТ специалистите с опит между 2 и 5 години, най-високи са заплатите за разработчиците на мобилни приложения. Сходна тенденция очертава и медианата, като според тези стойности в топ 5 се нареждат още DevOps и Java специалистите. Сравнявайки основните категории за програмистите, позициите за Fullstack Development са по-добре платени, следвани от Frontend и Backend.

На въпроса има ли спад при заплатите в ИТ сектора през 2024 г., спрямо стойностите през 2023 г., данните от Job Board дават противоречив отговор. При някои позиции възнагражденията са по-ниски или остават на същите нива – при медианата за Frontend Development за специалисти с над 5 години опит няма промяна, но заплатите са станали по-високи за Senior Fullstack Development. В някои категории обаче, те са се повишили. Пример са senior (старши) специалистите, ангажирани с Backend Development, които са получавали 6400 – 9000 лв., а сега сумата е 6000 – 9500 лева.

Като цяло повишение от порядъка на няколкостотин лева се наблюдава и при хората с малък или без IT опит.

„Въпреки че в платформата ни има стотици компании, обявяването на заплатите е само по избор и все още голяма част от тях не го правят. На свой ред това се отразява на обема данни, който е по-малък за някои роли и технологии, затова избираме да не ги публикуваме засега. С времето обаче обхватът на проучването се разширява – например тази година споделяме информация за седем нови категории“ – уточнява още Емил Попов.

Цялото проучване е достъпно на адрес: https://dev.bg/digest/it-salaries-bulgaria-2024-dc01/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *