В началото на учебната година БАЕМ призовава за по-внимателно управление на електрическите тротинетки от ученици

Сезонът е свързан с повишено използване на индивидуални превозни средства от подрастващите, които често ги управляват невнимателно и рисковано

 

С настъпването на учебната година и увеличения трафик по улиците, Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) отправи апел за повишено внимание при използването на електрически тротинетки във връзка с началото на учебната година.

“Този период е свързан с увеличено използване на тротинетки от ученици, както и по традиция със засилване на автомобилния трафик. Същевременно вече е видно, че повечето инциденти с индивидуални превозни средства, са с участието на младежи. Много от тях видимо управляват тротинетките рисковано, качват се по двама и дори по трима в нарушение на закона и като цяло нямат достатъчно опит, за да преценяват опасностите на пътя. С началото на учебната година, искаме да напомним на всички родители и техните деца, че електрическите тротинетки не са играчки” – коментира Владислав Стоицов, председател на Управителния съвет на БАЕМ.

Той апелира също родителите да говорят със своите деца за правилата за движение по пътищата, както и да им напомнят за животоспасяващото значение на използването на каски и други предпазни средства.

“Електрическите тротинетки имат много предимства – те са по-екологични, спомагат за намаляването на задръстванията, не заемат паркоместа и със сигурност са по-безопасни от автомобилите, със стотици пъти по-малко сериозни произшествия. Те обаче все пак са сериозно транспортно средство, изискващо отговорно поведение и познаване на правилата за безопасност по пътищата. Затова нашият апел към родителите е: уверете се, че вашите деца познават тези правила. И нека не забравяме, че децата се учат най-добре чрез пример. Затова нека сами да бъдем пример за безопасно поведение на пътя” – призовава още Владислав Стоицов.

От БАЕМ препоръчват и останалите участници в движението да бъдат бдителни в близост до училища. Сред препоръките на асоциацията към водачите на тротинетки са още използването на предпазни каски, повишено внимание за неравностите на пътя и за места без видимост, спазване на пътните знаци и светофарите, каране със съобразена скорост, както и пресичане на пешеходни пътеки като пешеходец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *