Външните дискове помагат да съхраним важна информация по време на пътуване

Летният сезон започна и много хора нямат търпение да заминат за дългоочакваната си почивка. Едно пътуване обаче е свързано не само с радостта от откриване на нови места, но и с предизвикателствата, например опаковане и запазване на вещите. Най-голям кошмар на всеки пътник е загубата на багажа. Въпреки че винаги можете да си купите нов бански, нищо няма да замени спомените, които сте записали като снимки и видеоклипове по време на пътуването. Как може да се предотврати такава неприятна ситуация? Какво можете да направите, ако авиокомпанията изгуби багажа ви?

Най-важното е да съобщите за загубата си на специалното бюро за изгубени вещи. Заедно със служителите на летището ще попълнете PIR (Property Irregularity Report – Доклад за нередности в собствеността), въз основа на който ще поискате обезщетение. Не забравяйте да вземете копие от тези документи. След това трябва да се свържете с авиокомпанията, за да подадете жалба. Във нея ще посочите всичките подробности за полета, сумата на обезщетението и банковите данни. Също трябва да добавите към това копие от багажния билет и PIR. Авиокомпанията е длъжна да ви отговори в срок до 30 дни.

Този процес може да отнеме много време. Затова си струва да се снабдите с всичките документи, които се изискват за подаване на жалбата. Също да не забравите и за допълнителни неща, които могат да се окажат полезни, като например бордни карти, билети или потвърждение на резервацията. За да осигурите безопасността на документите, препоръчваме да ги съхранявате на допълнително устройство, като например външният диск Samsung T9. Благодарение на това, че дискът е малко по-голям от кредитна карта, вие лесно можете да поберете до 4 TB от най-важните си данни в джоба си. По този начин можете да сте сигурни, че данните ви са винаги с вас. Добрата съвместимост на диска улеснява достъп до файловете ви от всяко устройство, оборудвано с порт USB-C.

Как да предотвратите загуба на багажа си? Добре е да поставите етикети на куфара си както отвън, така и отвътре. Върху етикета посочете данните си за контакт и адреса си. Това ще помогне на онзи, който ще намери багажа ви. Някои хора правят така, че куфарите им да изпъкват повече сред другите, например като им поставят стикери. Това ги прави по-различими от останалите чанти на въртележката за багаж и намалява възможността друг пътник да ги вземе по грешка.

За съжаление, загубата на багажа не е единственият проблем, с който може да се сблъскате. Например съдържанието на куфара ви може да бъде повредено. В този случай трябва да се обърнете към бюрото за багаж на летището и да подадете съответната жалба. Не забравяйте, че разполагате със 7 дни, за да подадете жалбата. Затова е добре да действате бързо. Въпреки че обезщетението ще покрие част от загубите, няма как да възстановите ценните си данни, например ако лаптопът ви е счупен. По време на пътуването устройствата ви могат да пострадат от удари и падания, което е още една причина да създадете резервното копие на външен SSD диск.

Добре е да носите дискът със себе си. Обаче ако планирате да прекарате почивката си активно, може да се сблъскате с неочаквани ситуации. В такъв случай препоръчваме да изберете SSD диск, който разполага с допълнителни мерки за безопасност, като например Samsung T7 Shield с пространство от 1 до 4 TB. Класификацията му е IP65, което означава, че капакът му е устойчив към прах и вода, което ще е полезно например в случай на внезапен дъжд. Това гарантира, че търсачите на силни усещания няма да загубят най-важните си файлове.

 За съжаление, загубата на багажа може да се случи на всеки от нас, независимо от това, с коя авиокомпания сте избрали да пътувате. Ако знаете как да съобщите за проблема и сте правилно подготвени, като имате бърз и лесен достъп до документите си с помощта на SSD диск в джоба, винаги сте готови дори за такава неприятна ситуация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *