Как изкуственият интелект ще промени филмовата индустрия

Според популярния филмов режисьор Джордж Лукас, изкуственият интелект (AI) във филмовата индустрия е неизбежен и филмите трябва да го използват, за да бъдат успешни. Други експерти от областта също споделят това мнение.

“AI ще промени начина, по който изживяваме филмите. Видяхме подобна ситуация, когато се появиха цифровите инструменти. Когато Джордж Лукас основа Industrial Light & Magic през 1975 г., те бяха първите, които използваха цифрови технологии, и това направи “Междузвездни войни” и други филми иконични. Филмите, задвижвани от AI, са следващата стъпка” – на мнение е Симона Васюте, изпълнителен директор на Perfection42 – компания, която създава персонализирани визуални AI инструменти за филмовата и анимационната индустрия. Според нея AI може да преобразува всеки етап от производството на филми – от дизайна на костюмите до ефективността на постпродукцията.

Предпродукция: Дизайн на костюми, сценичен дизайн и сценарий

В последните години AI инструментите играят все по-важна роля по време на предпродукцията, допълвайки човешката креативност, вместо да я заменят.

Според последно изследване, генеративният AI може потенциално да спести на филмовите създатели 20 процента. За филм с бюджет от 100 милиона долара, това означава 20 млн. щ. долара.

Изкуственият интелект може също да помогне при генерирането на идеи. Чрез него хората могат да анализират обширни данни от съществуващи филми, сценарии и предпочитания на аудиторията, за да предложат начини за развитие на нови сюжетни идеи или потенциални развития на персонажите.

Освен това, сценарият, който по традиция е времеемка задача, може също да бъде ускорен с помощта на изкуствен интелект. Той може да генерира подробни и последователни кадри, базирани на сценария.

Производство: Новаторски приложения на AI

Въпреки че AI инструментите още не са изцяло застъпени в етапа на производство, те вече се използват по иновативни начини. Някои продукции включват компютърно генерирани ефекти и 3D модели директно по време на заснемане.

Изкуственият интелект например оставя следа в популярната сага “Междузвездни войни”. В този филм напредналите алгоритми на AI бяха от съществено значение за оживяването на злодея Танос. Тези алгоритми внимателно анализираха изразите на лицето и движенията на Джош Бролин в реално време по време на заснемането, за да създадат изключително детайлни CGI анимации.

Постпродукция: Напредни приложения на AI

Техники като ротоскопиране за премахване на нежелани елементи от кадрите, увеличаване на качеството на изображението и премахване на шума вече са обичайни. Тези методи, задвижвани от AI, подобряват ефективността и качеството на постпродукционната работа. Според последно изследване, създател на комедия спести до 10% от бюджета и намали времето за производство с 4 седмици.

Друг пример датира от 2016 г., когато 20th Century Fox се сътрудничи с IBM Research, за да разработи първият “когнитивен филмов трейлър” за филма със съспенс/хорър “Морган”. Този скъп и времеконсумиращ процес обикновено отнема от 10 до 30 дни, но с системата на IBM беше изпълнен за около 24 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *