Екипът на OpenAI, който трябваше да защитава човечеството от AI, вече не съществува

Sam Altman OpenAI

През лятото на 2023 г., OpenAI създаде екип “Superalignment”, целта на който беше да управлява и контролира бъдещи AI системи, които биха могли да бъдат толкова мощни, че да доведат до изчезването на човечеството. По-малко от година по-късно, този екип вече не съществува.

OpenAI обяви, че компанията “интегрира групата по-дълбоко в своите научни усилия, за да постигне своите цели за безопасност”. Въпреки това, поредица туитове от Ян Лайке, един от лидерите на екипа, който наскоро напусна, разкри вътрешни напрежения в компанията.

В негово изявление, публикувано наскоро, се казва, че екипът Superalignment се е борел за ресурси, за да свърши научните си изследвания.
По-късно OpenAI обяви, че бъдещите усилия за безопасност ще бъдат водени от Джон Шулман, съосновател на компанията, чиито изследвания са фокусирани върху големите езикови модели. A Якуб Пахоцки, директор, който водеше разработката на GPT-4 – един от водещите големи езикови модели на OpenAI, ще замени Сутскевар като главен учен.

Superalignment не беше единственият екип в OpenAI, фокусиран върху безопасността на AI. През октомври компанията стартира нов “подготвителен” екип, за да предотврати потенциални “катастрофични рискове” от AI системи, включително проблеми с киберсигурността и химически, ядрени и биологични заплахи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *