OpenAI представи нов инструмент за клониране на гласове

OpenAI представи нов инструмент за клониране на гласове, наречен Voice Engine. Тази технология може да имитира гласа на всеки, анализирайки 15-секунден аудио семпъл.

Компанията твърди, че генерира “естествено звучаща реч” с “емоционални и реалистични гласове”. Примери са публикувани в официалния ѝ блог и звучат много близо до реалността.

Voice Engine е базиран на съществуващото текст-към-реч API на OpenAI и е в разработка от 2022 гoдина. Компанията вижда потенциал за използване на тази технология като помощник при четенето, при превод на езици, както и за подпомагане на хора със затруднения в говора.

Въпреки потенциалните ползи, е напълно възможно хакери да се опитат да злоупотребят с технологията за създаване на фалшиво съдържание (дийпфейкове). С оглед на това, Voice Engine все още не е напълно готов за широко разпространение, поради сериозни проблеми със защитата на личните данни.

OpenAI събира обратна връзка от партньори от САЩ и международни институции, за да гарантира минимален риск при пускането на продукта. Всички тестови потребители са се съгласили с политиките на компанията, които забраняват имитацията на друг човек без неговото съгласие или разрешение от закона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *