Apple, Google, Samsung и други ще създадат стандарта Aliro за интелигентни ключалки и цифрови ключове

Технологичните гиганти Apple, Google и Samsung, производителите на електронни ключалки Allegion и ASSA ABLOY, производителите на чипове Qualcomm и NXP и много други компании обявиха старта на проекта Aliro за разработване на стандарт за интелигентни ключалки и цифрови ключове. Те планират да публикуват първата спецификация през 2025 година. Името на проекта Aliro в превод от есперанто означава “достъп”.

В разработването на стандарта участват повече от двеста компании, а работата се координира от CSA (Connectivity Standards Alliance), в чиито активи е протоколът за интелигентен дом Matter. Целта на проекта е глобален протокол за комуникация и обща система от идентификационни данни, които ще позволят на всеки оторизиран смартфон или смарт часовник да отваря интелигентни ключалки от дома, офиса, шкафчето във фитнеса или където и да е другаде, независимо от производителя на ключалката. Работата започна в края на 2021 г. – тогава проектът се наричаше Работна група за контрол на достъпа и се ръководеше от Allegion, Apple, ASSA ABLOY, Google, Infineon, Kastle Systems, Last Lock, NXP Semiconductors, Qualcomm, Samsung и STMicroelectronics.

Участниците в проекта Aliro формулираха основните му принципи:

–   Простота – намаляване на пречките пред внедряването чрез намаляване на сложността на интеграцията и оптимизиране на работата при отказ.

– Гъвкавост – поддръжка на различни видове инсталации и архитектури, лесен достъп до общи и персонализирани входни точки.

– Сигурност – основа за внедряване на актуални сигурни и надеждни решения за мобилен достъп.

– Съвместимост – стандартизиран протокол за комуникация, който позволява на устройствата и четците да работят заедно, независимо от производителя.

Досега всички тези предизвикателства не са били посрещнати. Днес цифровият достъп до входната врата на дома, офиса или хотелската стая включва изтегляне на мобилно приложение, наличие на специален телефон или друго оборудване. Aliro предвижда стандартизиране на този механизъм с възможност за интегриране на цифров ключ в телефон, часовник или друго потребителско устройство. Засега това е само идея, но крайният резултат вероятно ще наподобява начина, по който работи технологията Home Key на Apple: в цифровия портфейл на телефона се съхранява електронен ключ, достъпен чрез смарт часовник – той не изисква специално приложение и е съвместим с всяка ключалка, която поддържа този стандарт. Собственикът на ключалката контролира надеждните ключове чрез приложението. Единственото условие е наличието на логото Aliro, което потвърждава съвместимостта.

Стандартът Aliro се разработва от повече от година, но все още е на етап концепция. Все още няма официална спецификация, няма съществуващи продукти и те ще се появят най-рано след година и половина. Ръководители на проекта са Allegion и ASSA ABLOY, двама от най-големите производители на електронни брави в света; технологичните гиганти Apple, Google и Samsung участват активно в работата. По подобен модел е разработен стандартният протокол за интелигентен дом на Matter. Проектът Aliro не е свързан с Matter, въпреки че и двата са част от CSA и някои компании участват в двата проекта, а двата стандарта могат да се допълват взаимно. Спецификацията на Aliro предполага гъвкавост в различните случаи на употреба, като определя механизми за поддръжка на NFC, BLE и UWB, както и за взаимодействие между четеца (цифрова ключалка) и потребителското устройство (смартфон или умен часовник). Схемата за комуникация между четеца и домашната екосистема и сървърната част не е описана в протокола. Разработчиците ще трябва да вземат решение и относно обратната съвместимост на Aliro със съществуващите системи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *