Чуйте новата песен на The Beatles, създадена с помощта на изкуствен интелект

След 45 години, е създадена нова песен на The Beatles, благодарение на изкуствения интелект. Парчето, озаглавено „Now And Then“, беше излъчено в ефира на BBC радио и е достъпно за слушане в стрийминг платформи като Spotify и Apple Music.

Демото на песента с пиано и вокали е запосано от Джон Ленън в неговия дом в Ню Йорк две години преди смъртта му през 1980 година. Останалите членове на групата Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар работиха по песента през 1995 г. с цел да я издадат в ретроспективен проект на The Beatles, но тя остана недовършена поради технически трудности при използването на вокалите на Ленън от лентата.

Работата по завършването на песента бе възобновена повече от две десетилетия по-късно, когато режисьорът Питър Джаксън продуцираше огромния осемчасов документален филм за The Beatles – „Get Back“. Изкуственият интелект, който Джаксън използва за почистване на архивните кадри във филма, изолира гласа на Ленън в „Now And Then“, премахна фоновия шум и подобри качеството на звука като по този начин направи възможно създаването на песента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *