Скритите функции на смартфоните, които спасяват животи

“Смартфоните, отвъд техния типичен начин на използване, имат потенциала да бъдат устройства, спасяващи животи” – посочва  технологичния експерт от Geonode – Брюс Рот.  Голяма част от потребителите вероятно не знаят за силните механизми за безопасност на техните устройства. Тази статия е посветена именно на онези функции в нашите мобилни устройства, които в критични ситуации могат дори да ни помогнат и дори да спасят живота ни.

Специфична здравна информация

Вярвате ли, че вашият смартфон е способен да ви окаже първа помощ или да ви предостави спасителна информация в критичен момент? Това наистина е така. Много устройства с Android имат функция, която ви позволява да въведете специфична за вас здравна информация, както и контакти за спешни ситуации.

Според Рот, ако лекарите разполагат с тази информация по време на спешна ситуация, тя ще им помогне да избегнат прилагането на лекарства, на които сте алергични и по този начин ще спестят време, което потенциално може да спаси вашия живот.

Можете да въведете своята здравна информация в телефона си, следвайки следните стъпки:

Отидете в приложението “Настройки”.
Навигирайте до “Информация за телефона” или “Потребител & акаунти”.
Намерете “Информация за спешни случаи” и въведете вашите данни.
При спешен случай тази информация може да бъде достъпна дори и при заключен екран, като натиснете “Спешно” и след това “Информация за спешни случаи”.

SOS съобщения

Някои смартфони с Android имат функция, при която можете да изпратите SOS съобщение, като бързо натиснете бутона за включване (обикновено три пъти бързо последователно).

Това ще изпрати предварително зададено съобщение, често със вашето местоположение и снимки, направени от предната и задната камери, до предварително зададени контакти за спешни случаи.

За настройка:

Отидете в “Настройки”.
Навигирайте до “Разширени функции” или “Безопасност & спешни случаи”.
Намерете “Изпращане на SOS съобщения” или подобна опция и настройте я.
Забележка: Точният път и наличността могат да се различават в зависимост от модела и производителя на телефона.

Аудио увеличение

Аудио увеличението е функция, която се намира в някои модерни смартфони, особено в тези с множество микрофони. При запис на видео, ако увеличите към определена област, телефонът ще се опита да се фокусира и да увеличи звука, идещ от тази насока, като намалява задния шум.

Това е като “фокус на звука” и може да бъде полезно, ако се опитвате да заснемете или слушате нещо специфично от разстояние или в шумна среда.

Сигнали със светкавица

Сигналите със светкавица предизвикват мигане на светкавицата или екрана на телефона ви, когато получавате обаждания, съобщения или известия. Това може да бъде особено полезно за хората с нарушено слухово възприятие или в ситуации, когато телефонът е на беззвучен режим.

Освен редовната употреба, в спешни случаи мигащата светлина може да бъде използвана като визуален сигнал или сигнал за привличане на внимание.

На iPhone

Отидете в “Настройки”.
Навигирайте до “Достъпност”.
Под “Слух” включете “Светодиодна светкавица за известия”.

На Android (може да варира в зависимост от устройството)

Отидете в “Настройки”.
Навигирайте до “Достъпност” или “Известия”.
Намерете “Известие със светкавица” или подобна опция и активирайте я.

Приложения за лична безопасност

В магазина за приложения на вашия смартфон има множество приложения за лична безопасност, предназначени да помогнат на потребителите в опасни ситуации. Обичайното приложение за лична безопасност активира аларма, изпраща базирани на местоположението известия до определени контакти за спешни случаи или набира спешен номер, когато се активира.

Практични съвети:

Разгледайте секцията с приложения за безопасност в магазина на приложенията си.
Инсталирайте приложение за лична безопасност и разберете неговата функция.
Проверете дали производителят на вашия смартфон предоставя своя собствена система за спешни известия.

Офлайн карти

Ако се изгубите на място, на което смартфонът ви няма сигнал, не се отчайвайте. Повечето съвременни модели позволяват на потребителите да изтеглят карти, дори и когато са офлайн. Тази функционалност е много полезна в ситуация на оцеляване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *