Нюйоркският университет разработва технология за 3D стрийминг, която може да подобри виртуалната и смесената реалност

Ню Йоркският университет (NYU) стартира проект, насочен към разработването на нова 3D видео технология. Този проект е основно фокусиран върху приложението му в образованието по танци и потенциално други области.

Проектът е подкрепен от грант от 1,2 млн. щ. долара от Националната научна фондация, разпределен за четири години. Целта е да се направи технологията Point-Cloud Video (PCV), подходяща за стрийминг.

PCV представлява напреднала форма на 3D видео технология, която предоставя на зрителите възможността да навигират виртуално в имерсивна видео среда, да взаимодействат с обекти и да изследват сцени от различни ъгли и разстояния, възпроизвеждайки физическо присъствие.

В момента стриймингът на PCV представлява предизвикателство поради високите му изисквания към широколентовостта и изчислителната мощ. Проектът на NYU Tandon е посветен към преодоляването на тези предизвикателства чрез оптимизиране използването на широколентовост, намаляване на латентността при доставка и подобряване на енергийната ефективност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *