OpenAI обмисля разработването на собствени чипове с изкуствен интелект

Производителят на най-популятния чатбот в света – OpenAI обмисля различни стратегии за разширяване в областта на чиповете за изкуствен интелект (AI). Това, по думите на главния изпълнителен директор Сам Олтман, включва възможността за придобиване на производител на чипове за изкуствен интелект или разработване на собствени такива.

В момента OpenAI, подобно на повечето от своите конкуренти, разчита на хардуер, базиран на графични процесори (GPU), за разработване на своите модели като ChatGPT, GPT-4 и DALL-E 3. Графичните процесори са подходящи за обучение на най-способните съвременни AI, тъй като могат да извършват много паралелни изчисления.

Въпреки това, бумът на генеративния изкуствен интелект доведе до огромно напрежение във веригата за доставки на графични процесори. Microsoft се сблъсква с недостиг на сървърен хардуер, необходим за работа с AI, който може да доведе до прекъсване на услугите. Освен това най-добрите чипове за AI на Nvidia са продадени до 2024 година.

Създаването на собствени чипове от OpenAI може да доведе до значителни икономии, тъй като редица анализи показват, че ако заявките за ChatGPT достигнат една десета от мащаба на Google Search, ще са необходими около 48,1 млрд. щ. долара за чипове и около 16 млрд. щ. долара за годишната им подръжка.

OpenAI не е единствената компания, която се стреми към създаване на собствени AI чипове. Google вече има процесор – TPU (съкратено от “tensor processing unit”), Amazon предлага собствени чипове на клиентите на AWS както за обучение (Trainium), така и за извод (Inferentia), а Microsoft работи с AMD за разработване на вътрешен AI чип под името Athena, който OpenAI тества.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *