МС предупреди за първо deepfake видео на българския премиер Денков

В социалната мрежа Facebook се разпространява манипулирано видео, използващо лицето и гласа на българския премиер акад. Николай Денков. За това предупредиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Видеото е представено като обръщение към нацията и се опитва да събере лични данни на потребителите под предлог за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, то е представено като извадка от новинарска емисия.

От пресцентъра на правителството предупреждават, че министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. Гражданите не тряба да предоставят личните си данни в социалните мрежи, а да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления.

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление. Технологията, използвана за създаване на видеото, е известна като “дийпфейк” или “дълбока фалшификация”. Тя използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора.

“Въпреки че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел” – припомнят още експертите от кабинета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *