Полезни съвети за придобиване на активи и бизнес в интернет

През последните години дигиталната екосистема се развива с изключително бързи темпове. Съвсем логично, заедно с нея, се увеличава и интересът към придобиването и продажбата на различни онлайн бизнеси и други активи в интернет.

Продава се всичко – от домейни, през цели уебсайтове, мобилни приложения, онлайн игри, фирми за дигитални услуги, както и различни акаунти за платформи от всякакъв тип. Дори виртуални дрехи и “недвижими” имоти от компютърно-генерирани светове понякога сменят собственика си за суми, достигащи десетки хиляди или стотици хиляди долари.

Затова и серийният предприемач Марио Пешев, който през последните години е инвестирал в множество дигитални проекти, дава няколко полезни съвети на купувачите на дигитални активи. В следващите редове ще опишем на какво трябва да обърнем внимание, ако искаме да придобием дигитален бизнес.

На първо място експертът съветва да се направи

изследване на пазара и конкуренцията. 

Това включва както анализ на потенциалните клиенти, така и обхващането на различни нови ниши с потенциал за растеж, в които проектът може да навлезе. След като сте се запознали добре със съответния пазарен сегмент,

проверете репутацията и посещенията на онлайн бизнеса,

който ще придобивате. Това е една от най-важните стъпки, която ще ви помогне да разберете какви са посещенията, трафикът, доверието и лоялността на клиентите към онлайн бизнеса. Поискайте от купувача да ви даде достъп до аналитични инструменти като Google Analytics или други инструменти за анализ на трафика.

Посещенията обаче не са единствения показател, който е от значение. Информирайте се също за seo метриките на сайта като trust flow, domain authority и spam score. Те ще ви дават представа за популярността и авторитета на онлайн бизнеса в интернет, за неговата видимост и привлекателност в търсачките.

Проверете финансовото състояние 

на онлайн бизнеса, който желаете да закупите. Информирайте се предварително за приходите, разходите, задълженията, активите и рентабилността. Тези показатели дават представа за доходността, стабилността и риска на съответния онлайн бизнес.

За целта можете да изискате от продавача да ви предостави финансови отчети за последната година, както и да ви докаже с фактури и други документи, че в сайта са правени съответните покупки на реклама или други услуги.

А за всички, които имат интерес към продажбата или закупуването на онлайн бизнеси, у нас предстои първото Flippa Exit Meetup събитие, което ще се проведе на 21 септември в столичния Barter Community Hub. Това е възможност за онлайн предприемачите да се запознаят с експерти и ентусиасти в областта на онлайн търговията, да чуят истории и съвети от успешни продавачи и купувачи на онлайн бизнеси, както и да установят полезни контакти.

Още полезни съвети за придобиване на активи и бизнес в интернет вижте в standartnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *