Над 500 000 ученици вече имат безплатен достъп до образователно видео съдържание за онлайн безопасност

25-те видеа, разработени от safenet с подкрепата на Yettel, вече са достъпни в дигиталната образователна платформа iZZI

 

Над 500 000 ученици в страната вече имат безплатен достъп до образователно видео съдържание на тема онлайн безопасност. От днес ресурсите са налични в модерната дигитална среда iZZI на издателство „Клет България“. Платформата осигурява достъп до текстове и видео материали от световноизвестни образователни брандове, игри, симулации, 3D визуализации, аудио файлове, интерактивни упражнения и задачи.

Образователното съдържание на тема онлайн безопасност е поднесено под формата на анимирани видеа, които разказват по лесно достъпен начин за най-разпространените заплахи за децата и младежите в мрежата и дават полезни съвети за справяне с тях. Видеоклиповете са разработени от експертите на Национален център за безопасен интернет (safenet.bg) по инициатива на Yettel и вече са част от библиотеката с безплатното съдържание на образователната платформа iZZI. 25-те видеа са предназначени за ученици от 1 до 12 клас, техните родители и учители, и разглеждат рисковете в онлайн средата за различните възрастови групи с реални примери и решения.

„Включването на видеата в платформата на iZZI ще позволи на това важно и полезно съдържание да достигне до една много по-голяма аудитория и то безплатно. В съвременния дигитален свят подобни обучения са от изключително значение за децата ни, за да могат те да се чувстват сигурни и спокойни онлайн“, каза Владимир Колев, управител на издателство „Клет България“.

25-е видеа в поредицата са разпределени в три категории: първата включва съдържание за учениците до 12 г., втората е посветена на младежите до 17 г., а третата е в помощ на родителите и учителите. Най-малките потребители ще могат да се научат как да разпознават опасностите в чата, кои са стъпките за разпознаване на фалшив профил и как да се предпазят от вируси и опасни сайтове. Тийнейджърите пък ще получат съвети как да постъпят, ако станат свидетели на кибертормоз или самите те са потърпевши, както и какво да направят, ако някой опита да злоупотреби с личните им данни или хакне профилите им в социалните медии.

„Вярваме, че само разбираемата информация по темата, която идва от експерти и е съобразена с възрастта на учениците, може да подготви децата за различните рискове в мрежата и как да се справят с тях. А те са повече, отколкото на нас, родителите, ни се иска, и често са подценявани и  от децата, и от възрастните“, коментира Антоанета Василева – координатор в Национален център за безопасен интернет. 

„Радваме се, че можем да подкрепим още един важен проект в рамките на нашата програма „Безопасен интернет“, с който по интерактивен и разбираем начин ще достигнем до повече деца по темите на онлайн безопасността. Това е още един инструмент, който ще помогне на младежите да бъдат информирани и критични потребители на дигитално съдържание и ще ги насърчим към отговорно поведение в интернет“, заяви Маргита Колчева, старши сътрудник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

При създаването на видеата е обърнато внимание и на включването на полезна информация за родителите и учителите. В тях възрастните получават препоръки как да балансират времето, прекарано в онлайн среда, с офлайн активностите на децата и как да изберат най-подходящото приложение за родителски контрол. Сред видео съдържанието учителите и родителите ще открият и ефективни съвети как да провеждат обучение по онлайн безопасност и ще научат защо е важно да развиват дигиталната и медийна грамотност на своите деца и ученици.

Всички ресурси за онлайн безопасност са със свободен достъп и могат да бъдат намерени в дигиталната образователна платформа iZZI. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *