Google тества изкуствен интелект, който може да генерира новинарски статии

Технологичният гигант Google тества нова технология за изкуствен интелект, наречена Genesis, която може да генерира новини. Инструментът може да създава статии от данните, които му се подават, независимо дали става въпрос за текущи събития или други видове информация.

Очевидно Google вярва, че журналистите биха могли да го използват като асистент, който да автоматизира задачите им и да ги освободи за други дейности. Експерти обаче определят технологията като “тревожна”. Според тях изглежда, че не се взема под внимание трудът, който се полага за написването на точни и разбираеми материали.

Джеф Джарвис, професор по журналистика в Градския университет на Ню Йорк, заявява пред The Times, че журналистите трябва да използват инструмента, ако той може да доставя надеждна фактическа информация. Тъй като Google все още не е пуснала Genesis, не може да се каже дали инструментът действително може да различава разпространение на дезинформация.

Както отбелязва “Таймс”, Google бързо внедрява технологии за изкуствен интелект в опит да настигне подкрепяната от Microsoft компания OpenAI. Нейната технология за генеративен изкуствен интелект, Bard, беше хваната да разпространява дезинформация веднага след като дебютира в Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *