Стартъп ще тества автономни самолети в отдалечени райони на Канадa

Канадският стартъп Ribbit планира да тества автономни полети за доставки в отдалечени райони на страната. Компанията е подписала договор на стойност 1,3 млн. щ. долара с Transport Canada и Innovative Solutions Canada за започване на автономни тестови полети “през следващите 12 месеца”.

“Много селски и отдалечени райони се обслужват от по-големи самолети, които летят рядко. Ribbit използва по-малък автономен самолет, за да промени драстично икономическите показатели. Това ни позволява да предлагаме надеждни услуги на следващия ден или на два дни и да подобряваме веригите за доставки” – посочва главният изпълнителен директор на компанията Карл Пиджън.

Стартъпът започва с малки самолети за двама пътници, като планира да премахне седалките, за да освободи място за товари. След което да направи самолета напълно автономен, използвайки софтуер и хардуер за дистанционно управление.

Първоначално идеята стартира като проект на студенти от Университета на Ватерло, сред които са и съоснователите Джереми Уанг и Карл Пиджън. Днес Ribbit заявява, че неговият самолет ще използва дистанционни пилоти, които ще комуникират с ръководителите на въздушното движение и ще поемат управлението в случай на нужда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *