Lenovo показа лаптоп и смартфон с изтеглящ се дисплей на MWC 2023

Lenovo демонстрира две интересни концепции по време на MWC 2023 – за лаптоп и смартфон с изтеглящ се дисплей. Двата прототипа предлагат интересни идеи за трансформиращите се дисплеи и подчертават новите функционалности, които те биха могли да осигурят.

В неразтегнато положение лаптопът на Lenovo прилича нормална машина, но от дясната страна ще забележите бутон, който управлява 12.7” дисплей със съотношение 4:3. С малко завъртане екранът се разтегля нагоре, издърпван от няколко мотора, които го изваждат изпод клавиатурата, за да го повдигнат вертикално, достигайки размер 15.3” и съотношение 8:9.

Устройството може би напомня луксозния сгъваем телевизор на LG, проектиран да се навива когато не го използвате, но тук екранът се прибира под клавиатурата. Прототипът е с разделителна способност 2024 х 1604 пиксела в неразтегнато състояние и 2024 х 2368 пксела когато е напълно разтеглен. Панелът е произведен от Sharp, с която Lenovo работи по сгъваемите си лаптопи ThinkPad X1. Според компанията високият дисплей би бил много приложим за офис работа и създаване на съдържание, тъй като предлага повече редове.

Разбира се концептуалното устройство все още не е готово за серийно производство. Към момента издръжливостта на екрана му е между 20 000 и 30 000 навивания, което не може да се сравни със стотиците хиляди при сгъваемите смартфони и няма конкретна дата за пускането му на пазара.

Втората интересна концепция, която Lenovo демонстрира по време на MWC 2023 е сгъваем смартфон Motorola, чийто 5” дисплей и съотношение 15:9 в нормално състояние се превръща в 6.5” 22:9 дисплей когато е разгънат, чрез двойно докосване на страничен бутон. Подвижният екран може да се извива около гърба на телефона и да служи като втори дисплей. Идеята на компанията е той автоматично да настройва екрана си, в зависимост от различните приложения.

Lenovo твърди, че окончателната версия на устройството ще позволи на потребителите да персонализират своя дисплей за различните начини на употреба. Той би могъл да служи за визьор на камерата например, като дори възпроизвежда анимации, за да привлече вниманието на дете, когато искате да го снимате.

Подобно на концепцията за лаптопа обаче, устройството все още е само прототип и няма данни за издръжливостта на дисплея му, както дори и намек за цена и дата на пускане на пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *