Футуристични технологии, които тепърва ще влияят

Технологиите се променят непрекъснато и методите, които използваме, за да създадем дори нещо толкова базово като уебсайт, се променят заедно с тях. През последните месеци и години вече станахме свидетели на навлизането на иновации като progressive web apps, адаптивен дизайн и други интересни новости.

Какво обаче предстои в бъдеще? По-долу ще ви разкажем за някои от най-футуристичните технологии, които тепърва предстои да оказват влияние върху сегмента на изработка на сайтове. Някои от тях все още съществуват само във фантастичната литература и филми, докато други вече са започнали своето реално развитие.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект (AI – Artificial Intelligence) винаги е сред най-споменаваните концепции, когато става въпрос за бъдещето на технологиите. И това със сигурност е оправдано. През последните няколко години в различни компании и университети по света е постигнат сериозен напредък в тази област.

Изкуственият интелект отдавна работи и в търсачката на Google, което прави трудна откриваемостта на един аматьорски създаден уебсайт.

Има огромен брой сайтове и електронни магазини и конкуренцията помежду им е огромна, затова изберете професионални услуги – ако си направите сами уебсайт, след това ще си блъскате главата със седмици докато накрая разберете, че сайта ви ще се класира в Гугъл само с професионална помощ. От 3D Web Design в София можете да получите топ цени за изработка на електронен магазин.. Те дори могат да направят SEO оптимизация на онлайн магазина ви, за да се класира той в Google високо и да продава повече.

AlphaGo, програма, създадена от Google DeepMind например вече победи професионален играч на стратегическата настолна игра Го, която е много по-сложна от шахмата. С по-лесен достъп до необходимите инструменти за разработка на изкуствен интелект, можем да очакваме разработчиците да започнат да използват AI решения по нови и различни начини през следващите години. Нещо повече, изкуственият интелект вече присъства силно в анализа на данни, който от своя страна навлиза все по-силно в електронната търговия и други процеси.

В бъдеще можем да очакваме дори създаване на уебсайтове от AI. Те ще могат да избират подходящи цветове и функции за вас и след това, въз основа на предварително програмирани алгоритми, автоматично ще създадат естетичен уебсайт за вас.

Виртуална реалност

Друга бързо развиваща се област, която вече започва да обхваща гейм индустрията и други сегменти. Платформите Oculus Rift и PlayStation VR носят нови и интересни възможности в света на игрите, но няма да спрат дотук.

Google и Mozilla вече започнаха работа по API, за да помогнат на VR технологията да стане по-масова. С развитието на такива стандарти и платформи очакваме все повече и повече приложения да се разработват с помощта на VR технологии. Тепърва предстои сериозен бум на приложенията в тази област – от отразяване на новини, до виртуални обиколки на недвижими имоти.

Интернет на нещата (IoT)

Интернетът на нещата е концепция, при която различни традиционни обекти получават мрежова свързаност, за да изпращат и получават данни. А нерядко – и вградена интелигентност.

Тези обекти могат да варират от домашната кафе машина, хладилник, тостер, фурна, дори четка за зъби, както и вашите дрехи, до сензори на двигатели или вградени в бетон за откриване на пукнатини и слабости, както и разнообразно производствено оборудване. Или пък съвсем нови класове устройства като гласовите асистенти Amazon Echo и Google Home например.

Уеб разработчиците може и да не участват пряко в създаването на такива устройства. Сайтовете обаче тепърва ще се свързват с тях по всевъзможни начини – от онлайн достъп до сензори за измерване на температура или влажност в реално време, през различни уеб камери, до управление през уеб интерфейс на различни кафе машини или друго публично оборудване.