motorola one vision променя представата за нощно сниман

С новия си смартфон компанията прави качествения изкуствен интелект и 48 мегапикселовата камера достъпни за масовите потребители

През последните години пазарът на смартфони е на кръстопът. Продажбите намаляват и рядко се появяват концептуално нови неща, които да накарат потребителите да сменят своя досегашен телефон с нов. Разработчиците трескаво търсят нови концепции и технологии. Някои сочат моделите със сгъваеми дисплеи като иновацията, която може да донесе нов ръст в продажбите. Досегашните проучвания сред потребителите обаче показват, че едва ли това е новата голяма тенденция. Какво тогава?

Отговорът е в една технология, която бавно и сигурно, без да привлича вниманието, навлиза в смартфоните и останалите устройства около нас, променяйки качествено техните възможности. Ако не сте се досетили, става въпрос за

изкуствения интелект.

А с новия смартфон motorola one vision един от водещите производители на телефони залага силно на тази технология и показва как тя може да промени мобилните апарати, снимането с тях и останалите им функционалности. Нещо повече – с достъпната си цена моделът на практика прави качествените изкуствен интелект и камера по джоба на всеки. Така motorola, която преди години първа направи мобилните разговори достъпни за масовите потребители, сега вече като част от Lenovo е на път да масовизира и тези технологии.

motorola one vision беше представен официално у нас на 15 май – в деня на световната си премиера. Редакцията на Pixelmedia.bg вече получи една тестова бройка и имахме възможност да се запознаем с модела от близо. Ето и нашите впечатления:

Нов стандарт при пропорциите

Още при хващането на телефона в ръка на пръв поглед прави впечатление по-издължената му форма. Той идва с кино пропорцията 21 : 9, която в началото ни се струваше необичайна, но бързо установихме, че всъщност точно това е обичайния начин, по който един мобилен телефон трябва да стои в ръката. Това е един от първите модели с тази форма на пазара, а идеята на Motorola е да се позиционират в една нова тенденция, следваща предпочитанията на потребителите.

Времето ще покаже дали това е било правилно, но при работата ни с motorola one vision определено оценихме удобството от тази форма. Тя дава 31% повече визуално пространство от наложената до момента на пазара пропорция 16 : 9. Освен това малцина знаят, че високобюджетните филми и сериали се снимат именно в пропорция 21 : 9. Затова когато гледате любимия си епизод, често се случва да имате черни ленти, които заемат част от дисплея. Както се убедихме сами, това не важи за motorola one vision, който извежда мобилното гледане на филми до ново ниво. В добавка работата с една ръка и достъпването на важните приложения и функции на телефона е много по-удобна.

Гледането на видео съдържание се подобрява и от наличието на първия в мобилната индустрия CinemaVision 6.3” Full HD+ екран. Ултраширокоъгълната визия ни дава максимална визуална площ при гледане на филми и видеоклипове, както и видеоигри. Друго предимство е, че за разлика от моделите на някои други компании, тук предната камера е вградена в екрана, но заема само една малка кръгла зона в горния ляв ъгъл на дисплея. Така тя не пречи на гледането и същевременно е удобно разположена за да се използва веднага, когато ни потрябва.

48 мегапикселова интелигентна камера

Системата от камери на motorola one vision е нещо, на което отделихме доста време и внимание. Моделът се отличава с 48 МР задна камера, подсилена с изкуствен интелект (AI – Artificial Intelligence), както и с иновативната технология Quad Pixel. Тя разполага също и с оптична стабилизация на изображението (OIS) за компенсиране на разфокусирането и новия режим Night Vision.

Предната камера е 25 МР и както вече споменахме, е разположена в горния ляв ъгъл на дисплея. Тя поддържа опция за избор на размера на пиксела съобразно условията, което позволява при добра осветеност да направим хубави 25 мегапикселови селфита със съвършено ясни детайли.

Уникални нощни снимки

Това, което наистина ни впечатли обаче са снимките, които motorola one vision прави вечер, както и в затъмнени помещения. Телефонът разполага с вградена Night Vision технология, както и с 1.8µm Quad Pixel функционалност, които компенсират недостига на светлина и позволяват снимането на качествени и ясни снимки в тъмното. Това, което прави Quad Pixel на практика, е да комбинира четири пиксела в един голям, 1.6µm пиксел, а с 48 МР сензор се гарантира четири пъти по-висока чувствителност към светлина. Това ефективно намалява визуалния шум и позволява създаването на ясни снимки с подобрена яркост.

Вграден изкуствен интелект

Заснемането е една от функциите, които поумняват най-бързо в съвременните смартфони и motorola one vision е много добър пример за това. Вграденият интелект на устройството, подсилен от неговия 8 ядрен процесор, позволява добавянето на разнообразни ефекти със светлина на обекта на снимката, може да засича усмихнати лица и да подпомага композицията при заснемане. Интересна опция е и анимирането на отделни елементи от снимката, създавайки наистина запомнящи се кадри.

Батерията

на one vision е с капацитет 3500 mAh. По време на тестовете телефонът издържаше един ден при активно използване на всичките му функции. Полезна добавка е технологията TurboPower, която позволява само за 15 минути телефонът да добави ток за 7 часа.

Памет и процесор

Вградената памет на motorola one vision е 128 GB, като към нея можем да добавим до 512GB с microSD карта, както и неограничено пространство за съхранение на снимки с високо качество от Google Photos. Оперативната памет е 4GB, а процесорът – Samsung Exynos 9609 с 2.2 GHz Octa-core CPU и Mali G72 MP3 GPU.

Моделът се предлага с операционна система Android 9 Pie с последните ъпгрейди. Той поддържа комуникационните стандарти LTE (Long Term Evolution), UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), HSPA+ (High Speed Packed Access), GSM и EDGE.

Корпусът е защитен с 4D Gorilla GlassTM. Моделът се предлага в синя и кафява версия. Нашият екип имаше възможност да се запознае отблизо със синята и можем да потвърдим, че е изключително стилна и красива.

И не на последно място нека да споменем цената на motorola one vision, която също ни изненада приятно. Моделът се предлага у нас на цена от 599 лв., което вероятно го прави най-достъпния смартфон, предлагащ това качество на заснемане, изкуствен интелект и други функционалности.